Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Complexul Mogoșoaia

De când am văzut la Cristi fotografii de pe domeniul Mogoșoaia mi-am dorit să-l văd și eu. Uite că dorința mi-a fost îndeplinită într-o frumoasă zi de toamnă.

Complexul Mogoșoaia este format din clădirea propriu-zisă, curtea cu turnul de veghe, cuhnia, casa de oaspeți, ghețăria și cavoul familiei Bibescu, dar și biserica „Sfântul Gheorghe” poziționată lângă zidurile curții. Palatul poartă numele văduvei boierului Mogoș care deținea pământul pe care a fost construit. Amanunte despre istoria domeniului am găsit aici.

Domeniul este curat şi îngrijit, clădirile sunt renovate iar aleile se integrează perfect în peisaj. Locul este folosit astăzi pentru expozitii, conferințe, plimbare, picnic și petreceri de nuntă, frumoasele mirese pozând în ambientul brâncovenesc al palatului.

Biserica Sfântul Gheorghe se află în afara complexului, chiar la intrare. După ce treci de poartă, în faţa ochilor apare o curte largă, cu multă verdeață și aranjamente florale.

 O dată intrat în curtea domeniului esti întâmpinat de un panou cu detalii asupra construcțiilor din apropiere. Din păcate nu am văzut „Ghețăria” și „Cavoul familiei”

Turnul porţii a  fost înălțat înainte de 1702 și a fost restaurat în anii 1930 și 1980. Aici se ajunge pe o scară exterioară și de la înălțime se  poate admira întreg domeniul.

Palatul Mogoşoaia a fost finalizat de Constantin Brâncoveanu în 1702, pe un teren ce a aparţinut soţiei boierului Mogoş, de la care vine şi numele ansamblului. A aparţinut familiei Brâncoveanu pentru aproximativ 12 ani. După 1714, când Constantin Brâncoveanu a fost executat la Constantinopol împreună cu întreaga familie, toată averea familiei a fost confiscată de otomani iar palatul a fost transformat în han. Răscumpărat de Ștefan Cantacuzino, el a revenit apoi marelui ban Constantin Brâncoveanu, nepotul domnitorului, și a rămas în posesia familiei până la începutul secolului al XIX-lea, când trece în proprietatea familiei Bibescu pentru cca 15 ani, între 1912 și 1927. Palatul este realizat în stil românesc brâncovenesc, un stil ce îmbină elemente venețiene cu elemente otomane.

Este o arhitectură simplă cu cărămida la vedere, plăcută și elegantă. Faţada care dă spre lac este străjuită de o grădină cu garduri vii tunse sub forma unui labirint, iar trandafirii dau o notă de eleganță și rafinament.

Cuhnia (bucătăria brâncovenească) a fost construită între anii 1681 şi 1702, turnurile de ventilație fiind refăcute în 1965. În prezent aici au loc expoziţii şi diverse alte evenimente.

Casa de oaspeţi a fost ridicată de Nicolae G. Bibescu în 1870 pe amplasamentul unui conac din secolul XVII, fiind refăcută de arhitectul George Matei Cantacuzino în anii 1922-1930. Aici sunt mai multe saloane și pavilioane pentru diverse evenimente

Serele au fost comandate de Nicolae G. Bibescu la un atelier parizian în 1890 şi au fost refăcute în 2002

În ghețărie, în verile de dinainte de 1900 se păstrau sub stuf blocuri de gheață din  Lacul Mogoșoaia. Construcția a fost restaurată în 1960.

Cavoul familie a fost construit de Nicolae G. Bibescu în anul 1870 și restaurat în 1997.

Domeniul Mogoşoaia beneficiază şi de un spaţiu special amenejat pentru picnic dar și pentru puțină mișcare.

Fiind sâmbăta, domeniul este plin de turiști dar și de multe mirese și nuntași.

După ce ne-am odihnit pe o bancă, am pornit pe aleile parcului, alei ce ne-au dus la debarcader, locuri de joacă pentru copii, pistă pentru karturi, terase.

O ședință foto, un ultim popas și cu părere de rău ne despărțim pentru moment de acest loc superb aflat la 15 km de București.

O să revin cu drag pe Domeniul Mogoșoaia, poate la primăvară, când totul este verde și în floare.

Publicitate

3 octombrie 2014 - Posted by | Palatul Mogosoaia | , ,

Un comentariu »

  1. […] toamnă am fost în Complexul Mogoșoaia și tare mi-a plăcut. Mi-am promis să revin în primăvară, atunci când totul este verde și […]

    Pingback de Prin „Parcul de la Mogoșoaia” « Ghiocel07 | 9 mai 2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: