Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Hanul Gabroveni

De zilele Bucureștiului am avut bucuria să vizitez Hanul Gabroveni, singurele zile în care se putea vizita de orice muritor de rând.

Am citit pe net păreri contradictorii privind localizarea Hanului. Nu știu care este adevărul, este treaba istoricilor, dar bine că s-a restaurat o clădire veche și frumoasă. Pâna una alta în Wikipedia scrie că „Hanul Gabroveni este situat în Centrul Istoric al Micului Paris. Este construit între anii 1804 și 1818 pe locuri ocupate anterior de case modeste din cărămidă, ale căror vestigii au fost descoperite în cadrul cercetărilor arheologice de sub nivelul pivniței hanului.”

În vremurile de mult apuse la parter se aflau prăvălii în care se vindeau produse textile. Accesul în culoarul lung de aproape 50 m aflat în fața prăvăliilor se făcea pe la capetele lui, prin porțile din stejar masiv închise cu feronerie de fontă. Perioada de maximă prosperitate negustorească a fost la mijlocul secolului XIX. Chiar și după război clădirea și-a păstrat parțial caracterul comercial (sursa)

În urma restaurării începută în 2012, hanul a fost transformat într-un centru cultural cu 3 nivele: pivniță, parter și etaj. Toate vor adăposti săli de evenimente sau expoziții. Cănd am vizitat noi clădirea, a doua zi după inaugurare, majoritatea sălilor erau goale, câteva aveau pereții acoperiți cu planșe și fotografii care prezentau lucrările și muncitorii care au contribuit la restaurare.

Intrarea spre PARTER este făcută printr-un un culuar boltit din cărămidă, care duce la curtea interioară și spre strada Gabroveni.

În prima încăpere am văzut fotografii de epocă din centrul istoric, o panoramă actuală a zonei, istoricul hanului, schițe și fotografii înainte și după restaurare.

Parterul deține câteva săli pentru viitoare evenimente. De aici se face legătura cu subsolul vechii clădirii prin scări circulare foarte bine realizate, dar destul de incomode.

PIVNIȚELE sunt spațioase și bine refăcute, cu săli pentru viitoare conferințe, expozitii sau alte întâlniri culturale.

La ETAJ se ajunge pe o scară din sticla, ceva cam nepotrivit pentru o clădire veche, dar poate așa se poartă…

O combinație între vechi și nou….

La etaj sunt doua săli mari, din care una are pereții „tapetați” cu fotografii din timpul renovării.

De aici am făcut o fotografie spre pasajul ce duce la intrarea din Gabroveni.

A doua încăpere, de data aceasta goală, este folosită deocamdată de vizitatori pentru fotografii artistice.

În concluzie o renovare bine realizată, o clădire devenită funcțională care se alătură altor frumoase construcții din centrul vechi al Bucureștiului. Mă bucur că am avut ocazia să vizitez Hanul Gabroveni alături de alte mii de turiști, cu ocazia zilelor Bucureștiului.

Anunțuri

5 Octombrie 2014 - Posted by | Bucuresti | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: