Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Colecția numismatică a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva

În vizita făcută zilele trecute la Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva am fost surprinși să fim conduși de un angajat de la pază într-un loc secret, bine securizat de care nu știam din vizitele anterioare. Aici este păstrată colecția numismatică care deține un număr mare și variat de monetare care au circulat de-a lungul timpului pe teritoriul țării noastre dar mai ales pe meleagurile hunedorene.

Alături de monede, tezaurul mai deține și alte piese de mare valoare dacice, romane, medievale, moderne și contemporane. Printre cele mai importante obiecte deținute de muzeu sunt: Plăcuțele votive din aur de la Germisara,  Tezaurul de podoabe dacice din argint de la Sărăcsău, Aplica din bronz aurit reprezentând Meduza Gorgonă, Tezaurul medieval de la Nălați, Tezaurul de monede romane republicane din cetatea dacică de la Piatra Roşie, Tezaurul de la Sălașul de Sus, Tezaurul de denari imperiali romani descoperit la Valea Arsului din zona Brad, Tezaurul de la Boholt, Călanul Mic, Deva, Dumbrăviţa, Făgeţel, Haţeg, Lăpuşnic, Ohaba, Ribiţa, Sălciva, Vărmaga.

Pe lângă ceea ce am citit pe plăcuțele atașate exponatelor, domnul care ne-a însoțit ne-a oferit multe alte explicații. Așa am aflat că printre cele mai reprezentative monede pentru muzeu sunt cei 44 de kosoni, trei proveniți din colecția veche a muzeului și  41 achiziționați ulterior. .

Bineînțeles că fotografiatul este interzis. Dar vă învit să vedeți această comoară din Deva, jud Hunedoara, pe str. 1 Decembrie 1918, nr. 39 în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane.

20 martie 2015 - Posted by | Deva | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: