Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Parcul Carol din București

Într-o zi călduroasă zi de mai am ajuns și în Parcul Carol. Neștiind unde este poarta principală am întrat pe una laterală care duce direct la Mausoleu. Nu a fost tocmai rău dar am ratat probabil o intrare monument. Parcul Carol, (numit între 1948-1991 Parcul Libertății), este amplasat pe Dealul Filaretului din sect 4 București.

Parcul a fost amenajat între anii 1900-1906 după planurile unui arhitect peisagist francez și a fost inaugurat în 1906 pentru a sărbători 40 de ani de domnie a regelui Carol I.

Suprafața inițială a parcului a fost de 36 ha suprafața totală atingând în final 41 ha, pe 2 ha fiind amenajat un mic lac de agrement. Parcul are o latură peisagistică dominantă, vegetația fiind amplasată în jurul Aleii Centrale – construită într-un stil geometric.

Mormântul Ostașului Necunoscut (în timpul regimului comunist  denumit Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism), a fost inaugurat în anul 1923  în prezența familiei regale devenind loc de pelerinaj și de reculegere în memoria celor 225.000 de ostași care s-au jertfit în Primul Război Mondial, pentru întregirea României.

Mormântul Ostașului Necunoscut a fost demontat în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1958 și a fost strămutat la Mausoleul de la Mărășești

În anul 1991 mausoleul a fost dezafectat, au fost exhumate osemintele reprezentanților comuniști și au fost mutate în alte cimitire, urmând ca în octombrie 1991, Mormântul Eroului Necunoscut să fie readus în Parcul Carol I și așezat la capătul dinspre intrarea în parc a aleii care duce la Mausoleu, aici aflându-se încă trupul lui Petru Groza.

În noiembrie 2006 are avut loc ceremonia strămutării Mormântului Ostașului Necunoscut la locul originar,

din 1923, pe esplanada din fața actualului Memorial al Eroilor Neamului.

Pe aleea principală a parcului am găsit Statuile Giganții, care fac parte dintr-un grup statuar de trei, cei doi giganti și frumoasa adormită, simbolizând eroii unei legende populare. În timpul regimului comunist Frumoasa adormită a fost mutată în Herăstrău iar cei doi Giganți repoziționați pe aleea principală.

Mergând pe alei străjuite de arbori seculari am dat de un mic lac populat cu rațe și rățuște, hrănite de copilași și fotografiate de adulți.

Nu putea să scape luciul lacului ce traversează aleea principală.

Alte câteva imagini

În depărtare, Casa Poporului

Despre multe alte obiective de vizitat în parc, clădiri istorice de pe Dealul Filaret dar și subteranele Bucureștiului am găsit lucruri interesante scrise aici.

25 mai 2015 - Posted by | Bucuresti |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: