Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Parcul „Cișmigiu”

Este a treia oară când mergem prin Cișmigiu în ultimele luni. Căutând pe net mi-i s-a părut interesantă istoria acestui parc. Grădina Cișmigiu este situată în centrul Bucureștiului, este cea mai veche gradina publica din oraș, are o suprafață de cca 15,59 ha, 8 intrări, are o vegetație variată și multe alei pentru promenadă.

În 1779 Alexandru Ipsilanti, domnitorul Țării Românești a poruncit construirea a două cișmele în București. Prima s-a făcut pe locul unde este astăzi grădina dinspre strada Știrbei Voda. Balta apărută era un focar de infecție în mijlocul orașului. În vecinătatea cișmelei și-a ridicat reședința Dumitru Siulgi-basa, șeful lucrărilor peste cișmelele Bucureștiului, numit și „marele cișmigiu”. El avea ca principală îndatorire supravegherea curgerii apelor. Treptat, în folclorul urban apare numele al „Cismigiului”. Orașul nu s-a extins foarte mult către Vest din cauza inundațiilor aproape anuale care umflau lacul Cișmigiu (nivelul său creștea până la Cercul Militar). În 1830, generalul Pavel Kiseleff a dispus secarea bălții și transformarea terenului într-o grădină publică, lucru care se petrece abia în 1847, în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu, când a fost chemat grădinarul peisagist Wilhelm Mayer, fostul director al Grădinilor Imperiale din Viena, și însărcinat cu transformarea terenului insalubru într-o frumoasă grădina. După abdicarea lui Gh. Bibescu din 1848, noul domnitor, Barbu Știrbei, hotărăște să se sape un heleșteu și un canal de legătură cu Dâmbovița. Cel mai important an pentru transformarea grădinii a fost 1852 când pentru prima data s-a făcut împrejmuirea cu uluci, s-au montat o suta de „canapele” (lavițe) fără rezemătoare, din lemn de stejar și lungi de un stânjen. Lucrările s-au încheiat în 1854, când grădina Cișmigiu s-a inaugurat oficial. În 1856, o parte a lacului a secat datorita pantofarilor dimprejur ce aruncaseră aici resturile de materiale specifice meseriei lor. La 1857 parcul era vizitat de iubitorii de nou și de aventuri galante, apare eleganța, luxul pe aleile parcului. (sursă) După lecția de istorie câteva imagini.

Izvorul Sissi

Plăcuță comemorativă în memoria lui M.Eminescu

În memoria elevilor Școlii de Subofițeri Jandarmi Drăgășani căzuți la datorie pentru apărarea capitalei, august 1944

În memoria celor 378 militari americani căzuți la datorie în al II-lea război mondial

În concluzie un parc cu multă verdeață, umbră, turiști, copii și bunici, locuri de joacă, cișmele cu apă potabilă, chioșcuri cu tot ce vrei. Lasă însă de dorit curățenia și preocuparea pentru îngrijirea zonelor verzi sau chiar revigorarea lor.

Reclame

25 mai 2015 - Posted by | Bucuresti |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: