Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

În preajma Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” București

Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” București este o instituție publică culturală situată la kilometrul zero al capitalei, vizavi de Universitate.

În  mai 1848 încep lucrările la ridicare a teatrului, lucrările sunt întrerupte de revoluția din 1848. După instalarea pe tron a domnitorului Barbu Știrbei, în 1849 se reiau lucrările de terminare a construcției. În cursul anului 1852 lucrările se desfășoară în ritm intens. Decorațiunile interioare sunt realizate de un arhitect german.

La 31 decembrie 1852 are loc inaugurarea Teatrului Național, cu piesa „Zoe sau Amantul împrumutat”. Clădirea teatrului a fost construită în stil baroc în cea mai mare parte, avea un parter cu 338 staluri, trei rânduri de loji, un foaier luxos cu scări de marmură de Carrara și o mare galerie, unde aveau acces studenții și elevii, în mod gratuit. În primii doi ani de la deschidere, teatrul a fost luminat cu lumânări de seu iar din 1854 s-au folosit lămpi cu ulei de rapiță. Mai târziu, teatrul a fost luminat cu gaz aerian și apoi, cu lumină electrică. În 1875, Teatrul cel Mare din București devine Teatru Național, sub directoratul scriitorului Alexandru Odobescu.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe 26 august 1944, aviația germană a executat o misiune de distrugere a Palatului Telefoanelor, bomba însă a ratat ținta și a căzut pe Teatrul Național, care se găsea de cealaltă parte a străzii. Deși clădirea Teatrului Național a fost distrusă, teatrul a continuat să funcționeze cu două scene „de împrumut” – Sala „Studio” și Sala Comedia. Terenul vechiului Teatru National a rămas viran până în anii 1990, când s-a construit acolo Hotelul Novotel. Porticul de intrare al clădirii dispărute în 1944 a fost reconstruit, simbolic, devenind portalul de intrare în noua construcție cu fațadă de sticlă a hotelului.

 Actuala clădire a teatrului a fost inaugurată în versiunea ei originală în decembrie 1973, modificată apoi considerabil în 1983-1984, revenindu-se la forma inițială exterioară în 2012-2014 (sursă)

Grupul statuar „Căruța cu paiațe” este instalat în fața Teatrului Național „Ion Luca Caragiale”din București și constă dintr-un ansamblu de 16 sculpturi realizate de artistul Ioan Bolborea, reprezentând personaje cunoscute ale operelor lui Ion Luca Caragiale.  Grupul statuar a fiind inaugurat în decembrie 2010,

Ansamblul are o înălțime de șapte metri și cântărește, în total, peste 25 tone.

Toate personajele sunt făcute din bronz patinat și ajung și la peste patru metri înălțime, cântărind aproximativ o tonă fiecare. Siluetele stilizate îi reprezintă pe Farfuridi, Brânzovenescu, Cetățeanul Turmentat, Goe, Zoe, Mam’mare, Chiriac, Mița, Veta, Zița, Rică Venturiano, Mamița, Trahanache, Cațavencu și Pristanda.

Lateral, așezat pe un scaun și fumând tacticos, Caragiale își admiră personajele, cu același aer zeflemist cu care și-a scris toate operele nemuritoare.

Mereu de actualitate Nenea Iancu 🙂

Și pentru a vedea cât de cât și interiorul ne-am cumpărat bilete pentru un tur ghidat în noile săli, ateliere și culisele Teatrului Național.

1 iunie 2015 - Posted by | Bucuresti | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: