Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Tur ghidat Teatrul Național București (TNB)

Pentru turul ghidat ne-am întâlnit în foaierul Sălii Studio, de unde se puteau cumpăra și bilete. Eu le-am cumpărat online cu câteva zile înainte. După ce am admirat fotografiile cu stadiul construcției Teatrului Național București (TNB),

câteva statui

și afișe,

am fost preluați de ghid și am plecat să vizităm ceea ce era în program. S-a început cu Sala Atelier, unde ghidul s-a prezentat dar din păcate nu i-am reținut numele. Un om deosebit, comunicativ și gata să răspundă oricărei întrebări din partea asistenței.

Sala Atelier este poziționată la subsol, undeva sub Sala Studio (la -5) cu acces din foaierul de la parter.

Aici au loc spectacole de tip neconvențional, cu interacțiune public-actor. Scaunele sunt așezate pe gradene și permit aranjarea scenei în diferite moduri. La ora actuala are o capacitate de 200 de locuri. Aici se fac și repetiții pentru spectacolele găzduite de Sala Mare.

Din Sala Atelier urcăm la etajul 5 cu un lift foarte mare dar totuși cel mai mic din cele existente în dotarea teatrului.

Ajungem în Culise unde ne este explicată partea tehnică a teatrului, aici sunt mai multe ateliere, dintre care am reținut cel de croitorie, pictură, tâmplărie. Tot aici este partea de lumini, decoruri, ne este explicat cu lux de amanunte modul de transport al acestora. Am reținut că partea mecanică este din 1973, de la construirea TNB, și funcționează foarte bine și în prezent. În concluzie comuniștii făceau lucruri trainice și foarte bine gândite. Totul este bine explicat, sunt de-a dreptul fascinată de ceea ce aud și mai ales văd.

Străbătând culoare și cu privirea în înaltul „încăperilor” ajungem prin spatele cortinei în Sala mare. Ni-i se spune că pe acolo intră în scena marele Beligan și directorul teatrului Ion Caramitru, ceea ce-mi dă o și mai mare emoție.

Ajunși pe scenă nu pot spune decât WOW…..

În fața ochilor apare Sala Mare. Superb, este un cuvânt prea sărac pentru a-i aduce un elogiu. Este construită în stil italian, are o capacitate de 940 de locuri și este una dintre cele mai bine dotate din Europa din punct de vedere sceno–tehnic.

Ghidul ne face cunoscut ca este comparabilă cu Sala Mare a Teatrului Național din Budapesta sau cu Sala Olivier a Royal National Theatre din Londra.

În actuala configurație sala are la parter 616 locuri și de trei rânduri de loji: la parter 84 de locuri, loji Rang 1 cu 119 locuri și loji Rang 2 cu 104 locuri. Loja Oficială are 27 de locuri. Cele trei rânduri de loji împreună cu tavanul îi dau o notă de eleganță sălii îmbrăcate în roșu regal.

Ghidul ne prezintă în mod succint performanțele tehnice ale scenei: este susținută de: 5 trape care pot urca până la 4,80 m și coborî până la – 2,20 m în raport cu nivelul scenei; o rotativă cu un diametru de 14 m aflată pe o culisantă la nivelul scenei; 11 culisante (5 dreapta, 5 stânga și una spate) și o fosă mobilă care poate adăposti 16 instrumentiști. Turnul scenei  este dotat cu 65 de ștăngi plus 2 laterale care pot urca până la 35 de metri și pot susține o greutate de 250 kg fiecare. Toate ștăngile sunt acționate manual. Deschiderea scenei este de 10 m până la 16 m, iar oglinda scenei se poate înălța de la 5 m până la 9 m (sursă)

După ce admirăm Sala Mare din toate unghiurile, facem câteva fotografii și mai pronunțăm câțiva de wow, intrăm în Foaierul Sălii Mari care se desfășoară la parter (Foaierul de marmură) și la etaj (Foaierul Tapiseriei).

Ghidul ne prezintă în detaliu modul de reconstrucție a TNB, sursele de finanțare, utilitatea viitoare a foaierului și tapiseriile, adevărate opere de artă.

Ambele sunt decorate cu busturile ale unor personalități din lumea teatrului precum și cu tapiserii de mari dimensiuni.

Cea mai mare tapiserie este la etajul 1 și este considerată ca fiind a doua din lume ca suprafață. Este vorba de Teatrul Lumii semnată de artiștii Șerban Gabrea și Florin Ciubotaru și a fost executată o dată cu construcția teatrului.

Alte două tapiserii Odă patriei și Război și Pace completează ansamblul tapiseriilor monumentale.

Sala Media este la parter, este nou construită și aici se ajunge printr-un alt foaier foarte frumos decorat.

Sala media este dedicată evenimentelor media, conferințelor, recitalurilor muzicale sau reuniunilor. Datorită dotărilor tehnice de care dispune sala poate fi folosită și pentru spectacole de teatru.

Dispune de maximum 200 de locuri iar gradene pot fi aranjate în funcție de necesități.

Sala Pictură este construită pe locul atelierului de pictură. Ghidul ne spune că este o sală elegantă, cu 230 de locuri pe scaune de pluș roșu așezate pe gradene și doua balcoane laterale. Are o scena italiană cu un pod înalt și cu turnantă, oferind posibilitatea unor montări cu scenografii complexe. În momentul vizitei aici se făceau repetiții. Mai jos este foaierul împodobit cu picturile unor creatori contemporani.

Sala Mică este modernă dedicată experimentelor teatrale ale tinerei generații, cum ar fi programul 9G -Teatrul Național pentru tânăra generație de artiști. Sala are o capacitate de maxim 150 de locuri și poate fi amenajată în varianta italiană, arenă sau elisabetană. Scaunele sunt montate pe gradene retractabile iar unul din pereții laterali este alcătuit din module mobile. Este prima din sălile nou construite cu ocazia remodelării TNB, fiind dată în folosință din octombrie 2012.

 

Sala Studio este o sală cu dotări scenice deosebite. Utilată, încă de la inaugurarea ei, în 1973, cu un sistem care transformă în doar 20 de minute sala de tip italian în sală de tip elisabetan sau arenă, sala oferă multiple posibilități de montare regizorilor de teatru. Deși nu au mai fost folosite timp de aproape trei decenii, mecanismele care permit deplasarea scaunelor și a gradenelor laterale mobile, precum și a pereților, sunt și astăzi perfect funcționale. 

Informațiile sunt din ceea ce am reținut de la ghid dar și de pe site-ul oficial al TNB

 

 

Publicitate

1 iulie 2015 - Posted by | Bucuresti | ,

2 comentarii »

  1. Merci, merci, merci, pentru subiectul ales.Mare bucurie mi-ai facut! Intr-o vreme mergeam la TNB daca nu zilnic,, la 2-3 zile, sigur. Cunosc toate salile si pot spune ca ma gandesc sa-mi reiau obiceiul de a merge la teatru. In conditiile actuale, poate doar o data pe luna…

    Comentariu de mariana | 2 iulie 2015 | Răspunde

    • @mariana-sper ca în stagiunea de toamnă să ajung să vad și eu un spectacol, pe viu. Tare îmi doresc.

      Comentariu de ghiocel07 | 7 iulie 2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: