Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Vizită în HD 2016-Fermele ADO Hațeg-Introducere

Astăzi povestim despre fermă, în general. După cum ne-am înțeles cu unul din organizatorii evenimentului Fabricat în Hunedoara (Călin Bobora) , am ajuns la sediul Fermelor ADO din satul Peșteana comuna Densuș de la poalele Mulților Retezat, mai precis din Țara Hațegului la ora 10:30.

Până să apară grupul de bloggeri ne-am delectat cu automatul de lapte.

Adică am privit cum localnicii iau lapte de aici (mai târziu am înțeles că în tot satul au mai rămas un număr de 8-10 vaci) și sunt foarte mulțumiți de calitatea lui, este gras, prin fierbere se adună multă smântână iar prețul este convenabil.

După ce grupul s-a întregit am făcut cunoștință cu cei ce aveau să ne fie gazde amabile și primitoare (Alexandra Rudean – manager Complex Agrozootehnic Fermele ADO și dul Liviu Morar – administrator Fermele ADO). După o mică introducere, o cafea și o porție de lapte,

ne-am echipat corespunzător (halat și papuci) și am pornit în cunoașterea „vacilor fericite” de la fermă.

Prima generație de vaci de la Fermă a fost adusă din Germania și Austria la un preț de 2-3 mii de euro fiecare. Acum în Fermă sunt 400 de văcuțe mari, frumoase și productive, majoritatea de rasă „Bălțată Germană” și Monbeliarde, așa cum văzusem acum câțiva ani la o fermă de familie din apropiere de Nuremberg. Toate sunt îngrijite cu dragoste de angajații fermei, au condiții foarte bune de hrană și curățenie, ascultă chiar și muzică de relaxare, ceea ce duce la o producție zilnică de 20 litri de lapte la fiecare mulsoare. Și nu numai cantitatea este importantă dar și calitatea, un procent de 4,5% grăsime mai rar se întâlnește la producătorii individuali sau în marile rețele de magazine.

Ca la tot ce se produce în România, și aici este o mare problemă cu concurența neloaială făcută de marile lanțuri de magazine care aduc produse sub branduri proprii, uneori nu de cea mai bună calitate.

La Fermele ADO prețul de producție al laptelui este de circa 1,20 lei/litru dar intermediarii nu dau mai mult de 50 de bani/litru, un lucru inacceptabil. În aceste condiții, conducerea fermei care ține la muncitorii din fermă, care a făcut învestiții și a accesat fonduri europene s-a hotărât să facă investiții în echipamente de procesare și valorifice a produsele.

Au fost cumpărate automatele de vânzare a laptelui care au fost montate în mai multe orașe din județ. A fost pusă în funcțiune o fabrică modernă de prelucrate a laptelui, aici prelucrându-se zilnic pee 6000 de litri de lapte într-un mediu steril și cu mare atenție, punându-se accent pe calitate și siguranță alimentară.

Dar mai este mult de lucrat la educarea oamenilor, la a-i face să înțeleagă că un produs ieftin nu este neapărat și un produs bun. Este important să vedem proveniența materiei prime, modul de procesare, ingredientele folosite și nu în ultimul rând să ne gândim că achiziționând produse românești protejăm locul de muncă al românilor, ne protejăm pe noi înșine. România ar putea să devină ceea ce a fost o dată, o țară cu un rol important în Europa, prin exploatarea potențialului agricol și zootehnică. Așa cum se spunea o dată, o țară „eminamente agrară”, să producem și să exportăm produse românești.

Mâine mă voi ocupa de văcuțele fericite, urmând prelucrarea laptelui și serele……Până atunci hrăniți-vă sănătos.

Fabricat în Hunedoara – Vizită în HD este un eveniment organizat de Sebastian Bârgău, Denisa Bârgău şi Călin Bobora, în colaborare cu sponsorii și partenerii de anul acesta: Sponsori principali: Carpatcement / Heidelbergcement Romania; Fermele ADO Țara Hațegului

14 mai 2016 - Posted by | Vizita in HD 2016 | , , ,

Un comentariu »

  1. […] am discutat cu niste localnici care zilnic isi cumpara laptele de la  dozator (vezi si postarea lui Ghiocel). Acestia erau foarte incantati de grasimea laptelui (faptul ca  nu este extrasa din lapte) ceea […]

    Pingback de Vacutele de la Fermele ADO | SerbIonel | 15 mai 2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: