Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Vizită în HD 2016-Fermele ADO Hațeg-prelucrarea laptelui

Postul trecut l-am încheiat cu promisiunea de a prezenta în continuare procesul de prelucrare a laptelui în Fermele ADO.

„Aici se obțin peste 5.000 de litri de lapte zilnic, din care o parte se comercializează prin cele 19 dozatoare amplasate în întreg județul, iar restul se prelucrează în fabrica proprie, unde se produc mai multe categorii de brânzeturi și lactate. Aproximativ jumătate din producția zilnică de lapte ajunge în fabrica proprie, dată nu cu mult timp în funcțiune, unde laptele este transformat în diferite sortimente de brânză – telemea, cașcaval sau apreciata Brânză tradițională de Peșteana–smântână, iaurt, chefir, frișcă etc. Ce trebuie musai subliniat este că laptele, produsele lactate fabricate sub brandul Fermele ADO sunt complet naturale, fără nici un fel de adaos. Este vorba, lucru extrem de important, de lapte muls aici, de la vacile proprii, lapte care așa ajunge în dozatoarele din județ și în hipermarketuri și magazine, fără să conțină nici un fel de adaos. Și nu este aici vorba doar de lapte, ci și de celelalte produse lactate comercializate sub titulatura Fermele ADO” – spune Alexandra Rudean – manager Complex Agrozootehnic. Printre produsele deosebite sunt cele cu titulatură italiană, adică mascarpone, ricotta și mozzarella. Și asta pentru că instruirea personalului a fost făcută de italieni……

Din păcate în fabrică nu am avut acces toți, din motive de igienă, au fost doar 3 persoane așa că descrierea va fi scurtă, fotografii mai multe de la cei care au avut șansa de a vizita și a afla lucruri interesante din procesul de producție.

Prezentarea a fost asigurata de dna ing. tehnolog Terezia Glenţoaica care răspunde de producția din fabrica de lactate și de rețetele produselor. O doamna foarte amabilă care a răspuns la toate întrebările celor 3 curioși.

Fluxul tehnologic al laptelui începe de la preluarea lui din cisterna auto.

laptele este preluat în tancuri de inox unde este răcit automat la o temperatura prestabilită.

De aici își continua drumul spre dispozitivele de prelucrare și îmbuteliere. Totul este automatizat, de la început până la sfârșitul procesului tehnologic.

Totul este condus de către computer. În fabrică sunt doar câțiva oameni care supraveghează mașinile sofisticate.

La parter se  îmbuteliază laptele, se produce  iaurtul, chefirul

iar la etaj  se produce urda, brânzeturile, telemeaua și cașcavalul.

Caserolele sunt pregătite pentru telemea și caș, urmând apoi să fie umplute cu brânza în stare lichidă, formându-se astfel calupurile pe care le găsim în magazin

De aici calupurile merg în sala de saramură

Ambalarea calupurilor de telemea și cașcaval se face tot mecanizat

De la etaj la parter produsele circula cu liftul, personalul numai pe scări pentru a se evita intrarea în contact cu produsele.

Depozitele de produse finite sunt la parter și au un regim de temperatura coordonat de calculator.

Încălzirea se face prin panouri solare, toată investiția fiind finanțată prin fonduri europene. Bineînțeles că și aici dna inginer face precizările de rigoare cu o deosebită amabilitate, amabilitate pe care am întâlnit-o la tot personalul fermei.

Foarte aproape de halele de producție și depozitare se afla un punct alimentar care desface produse proaspete.

O degustare este binevenită înainte de a cumpăra aceste minunate produse.

Aici se comercializează nu doar produse lactate ci și legume proaspete, din serele fermei despre care o să povestesc zilele următoare.

Până atunci, hrăniți-vă sănătos!

Fabricat în Hunedoara – Vizită în HD este un eveniment organizat de Sebastian Bârgău, Denisa Bârgău şi Călin Bobora, în colaborare cu sponsorii și partenerii de anul acesta: Sponsori principali: Carpatcement / Heidelbergcement Romania; Fermele ADO Țara Hațegului ParteneriPizzeria Napoli, Sara Cafe

 

19 Mai 2016 - Posted by | Vizita in HD 2016 | , , ,

1 comentariu »

  1. […] dispozitive speciale pentru îmbuteliere și prelucrare, totul făcându-se automat. Mai multe detalii găsiți și la colegii amintiți mai sus. […]

    Pingback de Fabrica de lapte ADO Peșteana - #fabricatinhd #vizitainhd 2016 | Raul Malea Blog | 25 Mai 2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: