Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Prin Țara Hațegului-Rezervația de zimbrii

Un obiectiv ce nu putea să scape din acțiunea #PrinȚaraHațelului, a fost Rezervația de zimbrii de la Silvuț-Hațeg. O locație foarte bine marcată și accesibilă pe drumul național E79 între Hațeg și Simeria, foarte aproape de Hațeg. De la serpentina drumului național mai sunt cam 3 km până la parcarea situată la intrarea în Rezervație.

De aici se merge pe jos în rezervația care se întinde pe o suprafață de 50 de hectare unde un număr variabil de zimbrii trăiesc în habitatul lor natural.

La intrare suntem așteptați de ghid, un bun cunoscător al locului, al animalelor dar si a istoriei  rezervație.

Zi asa începe povestea. Zimbrul este cel mai mare animal european de pe uscat. Masculul poate ajunge și la 920 de kilograme, cu un minim de greutate înregistrat de 440 kg. Femelele sunt mai mici, între 320 și de 40 kg. Părul gri-maroniu, mai mare în partea din față a corpului. Ca și la alte ierbivore, hrănirea ocupă între 50 și 80% din zi.

Din documentare  și relatările ghidului am aflat că rezervația Slivuț este primul loc de pe teritoriul României, unde zimbrul european și-a făcut apariția. În toamna anului 1958, o pereche de zimbri – Podarec și Polonka a fost adusă din Polonia. Peste cinci ani a mai fost adus un exemplar tot din Polonia, Pumila. Aceștia s-au înmulțit, astfel că în anul 1979, în Rezervația de Zimbri Slivuț – Hațeg, existau un număr de 12 zimbri. În timp, o parte dintre zimbri născuţi la Hațeg (în total 47 de pui) au fost duși în alte locuri din România, unde s-au format mai apoi rezervații de zimbri, respectiv Vânători Neamț și Neagra Bușcani sau donați Grădinii Zoologice din București.

În prezent, mai sunt aproximativ trei mii de exemplare de zimbri în toată lumea. Cândva, familia zimbrilor ocupa Europa și America de Nord. Zimbrul caucazian a dispărut pentru totdeauna. Ultimul exemplar a murit în 1927.

Conform directivei europene zimbrii ar trebui eliberați în păduri, lucru care ar duce la pieirea lor. Ei fiind crescuți doar în rezervații naturale, au contact direct cu omul care-i îngrijește și le dă de mâncare. Puțin probabil ca aceste exemplare mature să se adapteze vieții libere. oricum în rezervație au suficient loc pentru a duce o viața normală.

Înainte de plecare, o mică amintire de la Rezervația de zimbrii Silvuț-Hațeg

#PrinȚaraHațegului este un eveniment organizat de Călin Bobora, Raul Malea şi Alisa Bencău. Evenimentul este sponsorizat de Pensiunea Sarmis și susținut de Fermele ADO, ELIT și T&O Prodcom

Publicitate

8 noiembrie 2016 - Posted by | Tara Hategului | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: