Muzeul Tezaurului Tismana în imagini
Așa cum am promis revin cu o prezentare în imagini de la Muzeul Tezaurului – Mănăstirea Tismana.
Într-o zi frumoasă de iarnă am purces la Mănăstirea Tismana, o mănăstire tare dragă sufletului meu, mai ales pe timp de primăvară, când totul este verde și înflorit. Ajungând aici după ce am intrat în biserică, am aprins câteva lumânări și am dat o tură prin magazinul de suveniruri, am urcat la Tezaur. Deși eram singurii vizitatori la ora aceea, un domn (din păcate nu i-am reținut numele), angajat al Băncii Naționale Sucursala Tg Jiu ne-a întâmpinat amabil și ne-a povestit cu lux de amanunte povestea tezaurului, ilustrată de multele postere din incintă.
În plus ne-a fost ghid pe tot parcursul vizitei în peștera unde a fost adăpostit Tezaurul Băncii Naționale în timpul celui de-al doilea război mondial. Totul este impresionant, de la prezentare la reconstrucția fidelă a locului de depozitare. Mai joc câteva imagini care să ilustreze postul precedent.
În fundal o ușă sub formă de arc de cerc, este intrarea în pivniță, locul de depozitare inițială a Tezaurul. Aurul a rămas aici mai puțin de două luni
Holul de la intrarea în muzeu cu pereții placați de postere care prezintă istoria Operațiunii „Neptun” sau „Tismana”
Holul și ușa de intrare în galeria ce duce la peșteră
Postere și pe culoarul de după ușa blindată și culoarul spre peșteră
culoarul…..
spărtură în stâncă spre peștera
Prezentare amănunțită a reprezentantului BNR.
Suntem din ce în ce mai aproape de bogăția României
În „anticamera” peșterii. Zidul din anticameră a fost ridicat când s-a făcut camuflajul și era blindat cu beton. La un eventual pericol tavanul cădea la dinamitare, încărcătura de dinamită fiind pe pereții zidului. Astfel pentru salvarea tezaurului se sacrifica chiar și Mănăstirea.
Tezaurul României, primul și singurul tezaur al unei bănci naționale ascuns într-o peștera.
La inaugurarea muzeului Guvernatorul BNR a declarat că mutarea tezaurului în peșteră a fost o operațiune strict secretă. În ultimii 50 de ani nu s-a vorbit aproape deloc despre evenimentele din perioada 1944-1947, astfel că reconstituirea a fost destul de dificilă.
Total aur depozitat: 4.086 casete cu o greutate brută de 215,30 tone adică 192,40 tone aur
Casetele cu monede de „aur” reconstruite și depozitate în peșteră
Lingouri de aur.
După prezentare, fotografii și impresionați de ceea ce am aflat și văzut ne întoarcem pe același culoar
spre ușa blindată
și ajungem în holul de la intrare unde aflam alte lucruri interesante. Monedele straine din aur ascunse în peșteră…..
….situația valorilor aflate în tezaurul casieriei
…extras din registrul de casa al Tezaurului central al BNR la 6 iunie 1955
Muzeul Tezaurului de la Tismana oferă generației noastre dar și generațiilor viitoare o pagină de istorie a unei operațiuni riscante, a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, alături de Mitropolitul Olteniei la inaugurarea Muzeului Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana. Este o investiție de aproape două milioane de lei, demarată cu mai bine de trei ani în urmă. Prin intermediul unei Convenții civile parafate în anul 2009, Mitropolia Olteniei a pus la dispoziția BNR, în mod gratuit, terenul aferent construirii accesului în peșteră și peștera propriu-zisă. Lucrările au fost îngreunate de izvorul din peșteră, care a trebuit să fie deviat.
La data când noi am vizitat Muzeul Tezaurului programul de funcționare afișat era: Luni-Marți, închis. Miercuri-Duminică între orele 10-16. Intrarea liberă.
Interesantă şi frumoasă prezentare. Mulţumesc pentru informaţie. La primăvară vom purcede şi noi până la Tismana, un loc minunat.