Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Mănăstirea Râmeț

Am fost acum ceva ani la Mănăstirea Râmeț și am rămas cu o frumoasă imagine pe retină….. De data aceasta am profitat de ziua de Paște și am reeditat vizita. Drumul este destul de lung dar având în vedere ziua liberă, s-a circulat foarte bine. Puțină ploaie, nori mulți, frig, cer senin, soare cam asta a fost din punct de vedere meteo. Oricum, a meritat plimbarea, Mănăstirea este primitoare, caldă, frumoasă, deschisă, nu contează intemperiile.

Situată la 34 km de Alba Iulia, Mănăstirea Râmeț este unul dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania, ridicată pe valea râul Geoagiu în Munții Trascaului, locul numit de localnici „Valea Mănăstirii”.

La intrare pe dreapta apare Biserica Veche, mică, văruită în albă în exterior, are un singur turn, cu interior marcat de 7 straturi de pictură suprapusă (1300, 1310, 1377, 1450, 1600, 1741, 1809). Straturile au fost identificate după pigmenții din pictura, de către pictorul C. Boambes, între anii 1987-1988. Hramul Bisericii este ”Izvorul Tămăduirii” și ascunde în ziduri multe taine și multă istorie.

Mănăstirea și biserica s-au aflat sub protecția lui Matei Corvin, a voievodului Radu Vodă cel Mare dar și a lui Mihai Viteazu, care a refăcut-o. Mănăstirea Râmeț este una dintre puținele care au rămas ortodoxe în secolul al XVIII-lea, până la distrugerea ei de tunurile generalului Bukow în 1762. După o nouă distrugere, ca represalii pentru participarea localnicilor la răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan (1785), biserica este refăcută în 1792. Mănăstirea se redeschide în 1940 iar în 1955 sinodul hotărăște transformarea ei în mănăstire de maici. În 1959, este desființată de comuniști, devenind cabană turistică.

În anul 1968 o parte dintre fostele maici care lucrau la o secție de covoare din Aiud reintră în fosta mănăstire, transferând aici secția de covoare. În 1982 mănăstirea este din nou autorizata să funcționeze, maicile construind o cabană turistică în afara mănăstirii, pe care o predau statului.

Biserica veche a fost restaurată între anii 1987-1989, a fost ridicată cu 2 metri și 8 centimetri, fiind astfel salvată de la inundațiile foarte dese prin revărsarea râului Geoagiu.

A fost renovată stăreția, iar clădirile din fata bisericii noi au fost transformate în chilii. În vecinătatea Bisericii vechi, mergând pe o alee pietruită străjuită de flori ajungi la Muzeu Mănăstirii care deține o colecție de carte veche, monezi, icoane pe lemn și sticlă, obiecte etnografice din zona și obiecte de cult.

Am văzut aici o bancă de lemn de la prima școală românească și un model vechi de mașină de calcul. Tot aici poți vedea piatra din Sfânta Golgotă, adusă din Ierusalim și o piatră cu rugul Maicii Domnului de la Muntele Sinai. Cum în muzeu fotografiatul este interzis, câteva imagini găsiți doar pe internet…..

De aici pe câteva alei pavate ajungi la Biserica Nouă și multe construcții exterioare care adăpostesc chilii, locuri de cazare, bucătărie, sală de mese, ateliere de țesut covoare și probabil multe alte acareturi.

În 1982 începe zidirea bisericii noi cu Hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Este terminată și sfințită  în 1992 cu participarea Patriarhului Teoctist împreuna cu membrii Sf. Sinod. Atunci a fost adusa o bucată din lemnul Sfintei Cruci de la Mănăstirea Xiropotamu din Muntele Athos și a avut loc canonizarea Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeț, fost egumen al mănăstirii și arhiepiscop al Transilvaniei în cea de-a doua jumătate a secolului al XIV-lea.

Biserica are un pridvor deschis cu arhitectura în stil bizantin, mobilierul din interior este din lemn de stejar.

Interiorul este atât de curat încât nu am avut curaj să ajungem la altar cu încălțările ude de la ploaia mocănească. Ne-am făcut cruce, am spus o rugăciune, am completat un pomelnic și am cumpărat lumânări pe care le-am aprins în locul special amenajat.

Acum Râmeț este o mănăstire de maici. Este o curățenie exemplară, aer curat, locuri multe de cazare, flori de toate felurile și culorile, loc generos de parcare, magazin bogat cu suveniruri, locuri de odihnă…..

Poate vom reveni de Hramul Mănăstirii, adică la Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel.

Mai multe fotografii din acest loc mirific găsiți pe pagina mea de FB.

 

18 aprilie 2017 - Posted by | Manastirea Ramet | , , ,

Un comentariu »

  1. O prezentare a MănăstiriRâmeț deosebit de interesantă. Este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Transilvania.

    Comentariu de uzonovici matilda | 23 iunie 2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: