Mănăstirea Crasna-Gorj
Deși figurează în documente ca mănăstire, un călugăr ne spune că de fapt este Schit. Deci, Schitul Crasna este situat la poalele Munților Parâng, la 30 km de Tg Jiu și 15 km de orașul Novaci.
Intrarea se face pe o poartă grea din lemn, cu model tipic oltenesc.
De aici până la poarta principală se întinde o alee pietruită mărginită de aranjamente florale și pomi fructiferi. Din cauza frigului magnoliile sunt deja trecute, dar se poate vedea cât de mari și frumoase sunt florile
În partea dreaptă se vede o poartă la fel de masivă care duce la grădină, la sere și foarte mulți stupi aranjați precum soldățeii.
La intrare pe o tăbliță stă scris puțin din istoricul schitului, de fapt tot ce se cunoaște despre acest lăcaș de cult. Este monument istoric atestat documentar în 1486, la sfârșitul sec XVI-lea apare pentru prima dată documentar biserica din lemn închinată Sf Nicolae. În 1636 se construiesc primele chilii și se începe construirea noii biserici din piatră de râu și cărămidă. Ctitorul bisericii este Dumitru Filișteanu care este și proprietarul satului Crasna, vâr cu doamna Stanca, soția lui Mihai Viteazu.
Textul pisaniei de la intrarea în biserică spune că: „Cu vrerea Părintelui, a Fiului și a Sfântului Duh, eu, robul lui Iisus Hristos, jupânul Dumitru cel mare cu feciorii lui i-au dat lui Dumnezeu și n-am cruțat avuția ce au zidit această Sfântă mănăstire în zilele bunului voievod Matei Basarab Valeat 1637 luna septembrie ziua 24”.
La Schit sunt acum 11 călugări care se gospodăresc ajutați de câțiva localnici. Ar fi nevoie de multe fonduri pentru restaurarea bisericii, a chiliilor și celorlalte spații din incintă.
Pe cișmeaua din piatră stă scris: „Cel care este de la Dumnezeu, ascultă cuvintele lui Dumnezeu „
În anul 1938 au fost construite mai multe corpuri de chilii și alte clădiri ale mănăstirii cu ajutorul lui Gheorghe Tătărescu, consilier regal în timpul domniei majestății sale regele Carol al II-lea
După 1990 prin grija Mitropolitului Olteniei au loc lucrări importante de renovare a întregii mănăstiri, dar s-a păstrat configurația și arhitectura originală, lucru foarte important.
Singurul călugăr pe care l-am întâlnit în incinta mănăstirii ne-a povestit câte ceva despre viața monahală și despre istoria lăcașului de cult.
[…] ne-am așteptat să vedem aici o asemenea minunăție, cu atât mai mult cu cât intrasem deja la Mănăstirea Crasna, un lăcaș de cult vechi și după spusele unui călugăr, cu mare lipsă de resurse pentru […]
Pingback de Mănăstirea Icoana-Gorj « Ghiocel07 | 21 aprilie 2017 |