Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Drumul „romanilor, poștalioanelor, neamțului sau drumul lui Mihai Viteazu”….

De ceva vreme am văzut un filmuleț cu drumul ce pleacă din Vulcan, străbate Pasul Vâlcan și are continuitate până în județul Gorj în dreptul comunei Turcinești. Nu am fost în Pasul Vâlcan niciodată, știind că este un drum greu accesibil mașinilor mici. Se putea ajunge aici, la cele câteva case de vacanță doar cu 4×4.

Până la telegondola inaugurată cu mare fast și puțin funcțională astăzi, drumul este destul de prost, în unele locuri asfaltat în altele din beton plin de gropi și denivelări. De aici în schimb se urcă vertiginos până la cota 1612 unde este amplasat un grup statuar dedicat eroilor din Primul Război Mondial.

Drumul construit pe crestele Vâlcanului, în pasul de trecere spre Gorj are diferite denumii în funcție de perioada de folosire. Este ”drumul al romanilor” (fiind construit de armatele romane și care unea acum 2000 de ani Drobeta cu Ulpia Traiana), a devenit apoi „drumul lui Mihai Viteazu” (în 1600 pe aici a trecut Mihai Viteazul pentru a ajunge la Viena, în încercarea de a-i cere ajutor împăratului Rudolf al II-lea), „drumul poștalioanelor” (în perioada de stăpânirea austriacă s-au făcut amenajări pentru a se putea folosi de care sau trăsuri) și în cele din urmă „drumul neamțului” (în primul Război Mondial, în urma declarației de război a României împotriva Austro-Ungariei de la 27 august 1916, românii au trecut granița prin apropierea Pasului Vâlcan să elibereze Transilvania. Aici s-au dus lupte grele între nemți și români, transeele făcute de soldați fiind vizibile și astăzi.

În preajma grupului statuar drumul se termină brusc , de aici este datoria gorjenilor să-l amenajeze (DJ 664 are 10 km în județul Hunedoara și 20 km în județul Gorj).

Peisajul este foarte frumos (deși ziua aleasă de noi nu a fost una tocmai prielnică) iar drumul spectaculos, chiar periculos pe alocuri.

Și ca să fiu cârcotașă aș putea spune că este încă un drum în județul Hunedoara care duce „nicăieri”. În plus este făcut pe repede înainte (într-o lună) pe vechiul drum forestier folosit doar de localnici și de cei care se ocupă de  întreținerea liniei de înaltă tensiune, pentru a lega Centrala Electrică de Termoficare Paroșeni  de Sistemul Energetic National. Nu am văzut să fie făcute lucrări de terasament, șanțuri de scurgere a apei.

Până la cele câteva case de vacanță și 2 cabane autorizate drumul este mai bine făcut dar foarte greu de parcurs iarna cu un mijloc de transport obișnuit.

Telecabina urcă până la cabane (probabil iarna),

ducând turiștii dornici de schi pe o pârtie cu grad mic de dificultate și lungime de 340 metri. Pârtia se zice că este deservită de un teleski (acum abia vizibil și destul de ruginit).

Intențiile autorităților locale sunt mărețe dar totul necesită fonduri și după mine lucrări bine executate și durabile și peste ani.

Legat de acest colț de rai sunt multe legende. Una este cea legată de Mihai Viteazu. În drumul său către Viena înainte să ajungă în Pasul Vâlcan i-ar fi murit calul din cauza efortului, în locul numit acum Poiana lui Mihai. Ar fi înnoptat acolo după care ar fi plecat mai departe pe jos.  În anul 1932 Societatea Culturală „Cultul Eroilor” din București a hotărât  ridicarea unui monument închinat memoriei voievodului, reprezentând un vulture care-și întinde aripile ocrotitoare peste Oltenia iar la bază are un basorelief cu chipul lui Mihai și o inscripție în cinstea lui.

Altă legendă spune că aici, pe un pisc deasupra trecătorii Vâlcan ar fi fost castelul după care Joles Verne a scris romanul „Castelul din Carpați. Altă legendă-l localizează ca fiind Cetatea Colț, cetate pe care ar fi vizitat-o romancierul și s-ar fi îndrăgostit de acele locuri.

Chiar dacă zona nu este încă un domeniu schiabil așa cu se dorește, Pasul Vâlcan găzduiește concursuri sportive de alergare montană și mountain bike, precum și un eveniment international de skateboarding de vitezã. Anul trecut s-a practicat și schiul pe drumul județea, închis circulației rutiere…. În rest vom trăi și vom vedea….. Deocamdată este un drum spectaculos care duce nicăieri, peisaje de poveste și o panoramă superbă asupra orașului Vulcan.

Toate fotografiile sunt făcute la coborâre…..la urcare pe o porțiune am stat chiar cu ochii închiși, drumul fiind la limita între cer și pământ, fără zid de sprijin sau măcar un șanț 🙂

Este un drum pe care să-l faci o dată, de două ori, de curiozitate și de admirat peisajul, primăvara și eventual toamnă. Atât nu este suficient…..

Sursă de inspirație, aici și aici

Publicitate

23 octombrie 2017 - Posted by | Valea Jiului | ,

2 comentarii »

  1. […] va spunea si Ghiocel, mai zilele trecute, duminica am decis si noi sa vedem minunatia din Pasul […]

    Pingback de Cel mai periculos drum din Romania este in Pasul Valcan … | SerbIonel | 24 octombrie 2017 | Răspunde

  2. […] via Drumul „romanilor, poștalioanelor, neamțului sau drumul lui Mihai Viteazu”…. — Ghiocel07 […]

    Pingback de https://ghiocel07.wordpress.com/2017/10/23/drumul-romanilor-postalioanelor-neamtului-sau-drumul-lui-mihai-viteazu/ – Literele sufletului meu | 7 noiembrie 2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: