Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Stelele Gorjului

Trecând pe pietonala din Tg Jiu am remarcat câteva stele pe asfalt. Dintre ele am selectat pe cele mai cunoscute, de mine.

Constantin Brâncuși a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române și este cunoscut la noi în țară mai ales pentru ansamblul sculptural format din masa tăcerii, poarta sărutului și coloana infinită.

Tudor Vladimirescu a fost o figură emblematică pentru istoria Țării Românești la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821 și al pandurilor.

Ecaterina Teodoroiu a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Arethia Tătărescu a fost soția lui Gheorghe Tătărescu. S-a implicat în activități de valorificare a artei și tradițiilor populare gorjene. A fost președinta Ligii Naționale a Femeilor. În această calitate a susținut realizarea Ansamblului Sculptural Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, a contribuit la restaurarea casei memoriale a lui Tudor Vladimirescu din Vladimir, la transformarea casei Ecaterinei Teodoroiu în casă memorială și a organizat numeroase expoziții. În 1935 a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Târgu Jiu. După 1947 a avut de suferit represiuni din partea regimului comunist.

Tudor Arghezi a fost scriitor român, cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea liricii românești. A scris teatru, proză, pamflete, precum și literatură pentru copii. A fost unul din cei mai contestați scriitori din întreaga literatură română.

Ștefan Georgescu-Gorjan a fost inginer structuralist român, care este cel mai bine cunoscut ca șef al proiectului realizării Coloanei Infinitului parte a Ansamblului Monumental din Târgu Jiu al sculptorului Constantin Brâncuși. Brâncuși însuși admira profesionalismul lui Georgescu-Gorjan fiind impresionat de inovațiile tehnologice și structurale pe care acestea le-a încorporat în realizarea efectivă a Coloanei. Coloana a fost turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani. Ștefan Georgescu-Gorjan  a avut la dispoziție o echipă deosebit de valoroasă: proiectul de execuție și calculele au fost făcute de inginerul Nicolae Hasnaș, execuția stâlpului central a fost coordonată de maistrul-șef Ion Romoșan iar execuția modelului în lemn al octaedrilor) a fost făcută de maistrul tâmplar Carol Flisec în colaborare directă cu Brâncuși, care sosise de la Paris special pentru a supraveghea turnarea coloanei și bunul mers al progresului lucrărilor de realizare a Coloanei Infinitului.

Elvira Godeanu a fost o cunoscută actriță română de film, radio, teatru și voce formată la generația de aur a marilor artiști interbelici. A interpretat roluri extrem de variate, atât din literatura universală, cât și din cea română. Elvira Godeanu rămâne una din marile interprete ale rolului Zoe Trahanache din comedia lui Ion Luca Caragiale.

Sursă de informare

Publicitate

19 aprilie 2018 - Posted by | Tg Jiu | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: