Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Cetatea feudală Sălașu de Sus

Coborând de la Cetatea Mălăiești ne oprim în dreptul unor ruine și pe panoul montat la intrare se poate citi: „Curte nobiliară fortificată, atestată în secolul al XIV-lea. Incinta de 95 x 55 metri, zid gros de 1-1,10 metri. La colțurile incintei, ca și pe laturi, erau turnuri. În interiorul incintei era adăpostită casa de zid a cneazului și o capelă de curte, cu turn clopotniță”.

Cetatea feudală a fost ridicată în Evul Mediu târziu. Se spune că nobilul din ținutul Sălașului, după ce a construit în apropiere o cetatea Mălăiești, și-a amenajat aici o reședință mai confortabilă, ridicând în jurul unei curți interioare camere mai spațioase și mai luminoase decât cele ale fortificațiilor. Se pare că locul nu a fost ales la întâmplare. Aici era deja un turn mai vechi, care a fost integrat în noua construcție. Vechiul turn fusese construit ca să apere intrarea în sat. De aceea avea ziduri groase și ferestre înguste, de fortificație. Arcașii puteau supraveghea de aici zona, fără a fi țintiți la rândul lor. Poarta era joasă.

Asta înseamnă că nu se intra călare în curtea interioară. Intrarea în turn era mai jos de nivelul solului, iar la ușă nu se putea ajunge decât cu ajutorul unei scări de lemn, care noaptea sau în caz de pericol era trasă sus.

Se mai văd încă spărturile din zid unde era prinsă mica platformă de lemn din fața ușii. Camerele de locuit aveau ferestre cu ochiuri de sticlă, făcute manual. Deasupra ferestrelor au fost construite bolți de cărămidă, din care s-au păstrat doar câteva bucăți. -informații wikipedia

Chiar dacă nu se poate restaura, cetatea ar merita curățată de buruieni să devină mai accesibilă vizitatorului.

Sursă

Publicitate

24 aprilie 2018 - Posted by | Tara Hategului | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: