Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Fâneața cu narcise

În drumeția noastră la Castelul Mălăiești am dat de un drum care duce la „Fâneața cu narcise”. Un lucru de remarcat în zonă, sunt foarte multe indicatoare spre  obiectivele turistice din zonă dar și alte plăcuțe cu îndemn la „civilizație”.

Așa dar trecem un podeț, intram pe un drum îngust dar asfaltat și ajungem în poiană.

Și pentru că am căutat pe net când este „Festivalul narciselor” am dar de legenda acestei flori de primăvară, frumos mirositoare. „Numele florii vine de la frumosul Narcis din mitologia greacă, îndrăgostit de propriul său chip, care a murit înecat într-o fântână în apa căreia i se oglindea fața pe care încerca să o prindă, fără a reuși. Legenda spune că, după ce a fost îngropat, aceste flori au răsărit pe mormântul său.”

Narcisele se bucură de sărbători speciale în mai multe zone din țara. Noi am fost numai la Preajba, județul Gorj, destul de aproape de Tg Jiu.

Dar să revenim la fâneața de la Sălașu de Sus. Se spune că narcisele au fost aduse de un olandez prin anii 1900 chiar aici la poalele Munților Retezat, într-o poiană de aproximativ 20 de hectare. Miile de narcise sălbatice care înfloresc aici sunt prilej de festival, când turiștii au voie să culeagă un mic buchet din minunatele flori. Poiana este declarată monument al naturii, s-au adaptat adaptat bine microclimatului din zonă și au fost îngrijite de localnici, înmulțindu-se cu timpul pe câmpul aflat la ieșirea din sat. Din păcate noi nu am văzut nici o narcisă, datorită climei înfloresc mai târziu, motiv pentru care sărbătoarea se ține în 26-27 mai, cel puțin așa am fost informați de un localnic. Ne-am mulțumit cu câteva floricele crescute la marginea drumului.

De remarcat că zona este foarte deschisă, curată, bine întreținută, ca de altfel întreaga comună, despre care voi povesti cu alta ocazie.

PS. Acum cu siguranță sunt deja înflorite.

Publicitate

9 mai 2018 - Posted by | Retezat | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: