Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Blaj, orașul de unde a răsărit soarele românilor-prima parte

Blajul este un oraș mic dar frumos aflat la 37 de kilometri de Alba Iulia. La Blaj a „răsărit Soarele românilor” spunea Ion Heliade Rădulescu, primul președinte al Academiei Române pentru ca mai târziu Mihai Eminescu să-l denumească „mica Romă”.

Dacă ai noroc de timp frumos (cum am avut noi), încă de la intrare ești întâmpinat de o imagini panoramă superbă. Cu parcurile curate și frumos aranjate, cu obiective turistice încărcate de istorie, cu locurile minunate în care te poți plimba, cu altă panoramă de pe  Dealul Viilor, cu multitudinea de flori, Blajul este o destinație de petrecere a câtorva ore de liniște și relaxare.

Dacă ar fi să enumeram din premierele petrecute la Blaj acestea ar fi: aici s-a predat pentru prima dată în limba română, aici au fost tipărite primele manuale românești, aici s-au organizat primele spectacole de teatru din țară (1761), aici s-a înființat prima grădină botanică din lume pe lângă o școală secundară (1881), aici se află cel mai mare iconostas din România (în Catedrala „Sfânta Treime”).

În scurta noastră plimbare prin oraș am vizitat doar câteva din punctele turistice dar mai ales istorice ale Blajului.

Câmpia Libertății: a găzduit Marea Adunare Națională din mai 1848, momentul în care peste 40.000 de români din întreaga regiune transilvăneană s-au adunat aici și au strigat „Noi vrem să ne unim cu țara”.

În 1911 Aurel Vlaicu a zburat cu avionul proiectat de el deasupra mulțimii adunate aici, aducând vestea reintrării României în război pentru eliberarea eliberarea Transilvaniei și a aterizat pe Câmpia Libertății. În 1973 la sărbătorirea celor 125 de ani de la revoluția din 1848 s-au dezvelit cele 24 de busturi (în prezent 26) de bronz ale personalităților pașoptiste, participante la evenimentul istoric.

În anul 1977 pe Câmpia Libertății a apărut Ansamblul Monumental „Gloria”, un monument de piatră, înalt de 18 metri.

Piața de la 1848: a fost proiectată de arhitectul vienez Martinelli și servea la început ca loc de comerț pentru negustori. Aici e desfășurau și alte activități publice ale orașului, evenimente școlare și bisericești. În Piața au avut loc adunările populare din 3 aprilie și 2-14 mai 1848. Parcul istoric a fost refăcut după acuarela lui Ion Petcu din 1880.

„Aleile pietonale traversează practic parcul istoric în diagonală şi sugerază aliniamentul grupurilor de participanţi  la cele trei  Adunari Nationale de la Blaj, din timpul Revoluţiei de la 1848, asa cum se regasesc in acuarela lui Ion Petcu“

Catedrala Mitropolitana ”Sfanta Treime”: este un valoros edificiu baroc din Transilvania, construit între 1741-1749 după planurile arhitecților vienezi Anton și Johann Martinelli. Având cel mai mare iconostas din țară, a fost sculptat în lemn de tei la Târgu-Mureș și adus la Blaj pe bucăți cu carul. Lăcașul de cult are o lungime de 50,50 , lățime 23,30 m și o înălțime a turlelor de 51 m. În 1837 i-au fost adăugate cele două turnuri finalul fiind ceea ce se poate vedea astăzi. Aici Simion Barnuțiu și-a ținut discursul cu o zi înainte de Marea Adunare de pe Câmpia Libertății.

Va urma….

Sursă de informare

 

21 mai 2018 - Posted by | Transilvania | , , , ,

Un comentariu »

  1. […] ce am văzut la Blaj frumoasele jardiniere cu aceste flori superbe, am căutat și la noi în piață și cum am găsit, […]

    Pingback de Iasomia braziliană « Ghiocel07 | 28 mai 2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: