Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Mănăstirea Dumbrava-Alba

La întoarcerea de la Cluj ne-am oprit la Mănăstirea Dumbrava situată pe drumul E81, la 15 km de Turda și 55 km de Alba-Iulia. Am văzut-o și cu alte ocazii din șosea dar niciodată nu ne-am oprit. Ceea ce am văzut aici este de domeniul fantasticului, un loc minunat, cu adevărat raiul pe pământ.

Nu am cuvinte să exprim frumusețea locului, dacă nu vezi cu ochii tăi nu poți înțelege ceea ce este aici. Am dat repede o căutare pe Google și YouTube să aflu amănunte despre Mănăstire.

Mănăstirea Dumbarava din arhiepiscopia Alba iulia întrunește atributele unui sat adunat între zidurile unui așezământ monahal. Aici întâlnești și copii, și mame, și bunici, și biserică, și preot și maici dar și animale și păsări.

Mănăstirea Dumbrava este un colt de rai sprijinit de oameni inimoși printre care și foștii componenți ai generației de aur a fotbalului romanesc.

Mănăstirea are pusă piatra de temelie în octombrie 1996 de înalt preasfințitul Andrei mitropolitul Clujului Maramureșului și Sălajului. A fost ridicată pe pășunea donată de oamenii satului unde la 1703 a fost stabilizat preotul ortodox Ioan.

La 26 oct 2002 a fost sfințită biserica mică din curte (Dumbrăvița)  iar la 26 oct 2009 a fost pusă piatra de temelie a bisericii mari, cu hramul adormirea Maicii Domnului, în prezența preasfințitului Andrei și a unui sobor de 70 de preoți.

În satul din mănăstire locuiesc copii abandonați, părinți și bunici uitați de copiii lor, mame singure izgonite de acasă cu pruncul în brațe.

Mănăstirea deține pământ care este cultivat cu cele necesare traiului, 2 sere care asigură legume, s-a construit și o brutărie dar și animale care asigura o hrana consistentă locuitorilor ei: lapte, miere, carne, ouă. Unul din punctele de atracție este sălașul pentru animale. Aici sunt trăiesc animale abandonate sau aduse de cei care nu au mai putut să aibă grijă de ele: ponei, căprioare, cerbi, iepuri, fazani, struți, lebede, păuni, cocoși, găini, porumbei.

Interesanta este povestea locuitorilor care și-au găsit aici adăpost alături de părintele Vasile și cele 30 de măicuțe. Povestea lor este una trecuta tristă și una viitoare plină de iubire. Aici trăiesc alături de obștea mănăstirii 110 copii și adolescenți, 40 de vârstnici, persoane cu handicap fizic sau psihic, persoane abandonate sau abuzate.

Pe lângă mănăstire funcționează unul din cele mai mari centre sociale din țară care cuprinde: centrul Sf. Veronica în cadrul căruia funcționează o casă de tip familial destinată ocrotirii copiilor în regim săptămânal, centrul de formare a deprinderilor pentru viață independentă, casa speciala Sf Nectarie, centrul maternal destinat adăpostirii temporare a mamelor alungate cu copii mici.

Aici mai exista centrul pentru bătrâni Sf Maria care are ca scop îngrijirea persoanelor vârstnice. La mănăstire este o oaza de liniște, intră în consonanță oamenii, aerul, apa, cerul, florile.

Este o mănăstire relativ nouă dar în incinta ei simți prezența divină care-ți aduce pacea interioară de care ai nevoie.

Vă invit să faceți o vizită la Mănăstirea Dumbrava dacă sunteți în zonă, cu siguranță nu veți regreta. În perioada aceasta totul este verde și multitudinea de flori de toate felurile și culorile o să vă încânte ochii și sufletul.

Va urma….

Publicitate

14 iunie 2018 - Posted by | Manastirea Dumbrava | , , ,

2 comentarii »

  1. […] că am relatat câte ceva despre Mănăstirea Dumbrava, acum este rândul florilor care mi-au încântat […]

    Pingback de Grădina raiului din Mănăstirea Dumbrava « Ghiocel07 | 15 iunie 2018 | Răspunde

  2. […] este o minune. Prima oprire a fost la Mănăstirea Dumbrava unde mai poposisem în iunie 2018. În postarea de atunci am scris amănunte despre locație așa că acum mă limitez la câteva imagini, curtea […]

    Pingback de Din nou la Mănăstirea Dumbrava « Ghiocel07 | 11 mai 2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: