Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Mănăstirea Nicula

Mânăstirea Nicula este cunoscută ca unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din spațiul românesc – 1552; școala pentru „grija sufletelor și învățătura pruncilor” – 1659; centru de spiritualitate și cultură prin: Icoana făcătoare de minuni, pelerinaj și pictura pe sticlă – 1699.

Prima mărturie istorică ce atestă așezarea monahală este legată de prezența unei biserici de lemn în stil maramureșean, cu hramul „Sfânta Treime”, datată din 1552. Între 1712-1714 biserica se reînnoiește dar cade pradă unui incendiu în 1973. Este înlocuita cu o biserică de lemn ce datează din secolul XVII, strămutată aici din cătunul Năsal – Fânațe.

Biserica de zid se construiește în perioada 1875-1879-1905 iar pictura interioară s-a realizat în tempera de prof. Vasile Pascu în 1961. Iconostasul care o împodobește este sculptat în lemn de tei prin 1938 și are în centru Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Prin forma sa solară, iconostasul este unicat și de o frumusețe rară.

În anul 2001 prin intervenția Arhiepiscopului Bartolomeu al Clujului se face reorganizarea urbanistică și împreună cu obștea călugărească se demarează construcția de noi edificii: Biserica nouă, Casa de creație, Stăreția,

Centru de studii, Muzeu și clopotnița

casa Mitropolitului Bartolomeu

Biserica nouă este în faza de finisaj a lucrările interioare cât și exterioare.

Și o imagine reprezentativă, vechi și nou; modestie și opulență

Mănăstirea Nicula este o mănăstire de călugări care poarta hramul Adormirea Maicii Domnului. Este un important loc de pelerinaj din Ardeal situat la 5 km de orașul Gherla. Drumul este foarte bun deși foarte îngust și cu multe serpentine dar cu un peisaj de poveste. Din înălțimea dealului unde este situată mănăstirea se poate vedea foarte bine panorama comunei Nicula.

De mult doream să văd acest așezământ monahal și cum eram prin zonă am căutat pe Google. Ceea ce am găsit nu reflectă deloc realitatea. Este un loc superb, plin de vegetație, cu construcții noi și vechi. Am avut norocul să participăm și la sfârșitul unei slujbe ținute de un prelat foarte în vârstă acompaniat de un cor numeros. Tot dealul din preajma bisericii de zid era înțesat cu pelerini așezați pe iarbă, pe scăunele sau cei mai tineri în picioare ascultând prelegerea bătrânului călugăr.

Emoționant, foarte emoționant ….

18 iunie 2018 - Posted by | Manastirea Nicula | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: