Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

I Giardini di Zoe sau Villa Vinci

Acum ceva vreme am citit pe net despre aceste grădini superbe din apropiere de Deva (15 km), pe un drum pe unde mai mersesem de foarte multe ori. Chiar nu mi-a venit să cred că există așa ceva la noi în țară cu atât mai puțin în județ. Cum vremea era numai bună de plimbare am plecat în recunoaștere.

După o oprire la Vila „Castelul Maria” din Banpotoc ne-am continuat drumul spre grădini, destul de aproape de intersecția cu castelul. Am parcat mașina și ne-am continuat drumul prin pepinieră spre faimoasele grădini.

La terminarea vizitei ne-am așezat frumos la o masă, am scris în cartea de onoare după  care și dna administrator Ramona Morar ne-a povestit câte ceva despre ceea ce am văzut. O să încerc să redau cât mai bine povestea dar să și ilustrez cu fotografii.

„I Giardini di Zoe” este „comoara” unui italian îndrăgostit de grădinărit care și-a dorit să rămână ceva urmașilor (deși nu au pasiunea lui) iar numele vine de la nepoata lui care are 6 ani și se numește Zoe. Proprietarul se numește Giovanni Salvatelli din zona Ancona, undeva în centrul Italiei. Acum 15 ani a achiziționat terenul ( aproape 3 hectare) și a început totul ca relaxare după o zi de muncă la fabrică. A încercat să aclimatizeze unele plante, precum coniferul cu forma de lumânare.

Tot ce este aici este gândirea italianului, care a mai construit 3 grădini la el acasă, deci nu este chiar novice în ale grădinăritului. De pe alee „proiectează” pe deal, de pe deal își imaginează cum să arate terenul drept. Grădina în plan drept este inspirată din perioada renașterii, aici a gândit „I giardini della tre fontene”.

În rest totul este așa cum a simțit proprietarul. Fântânile arteziene și vasele care străjuiesc covorul de iarbă sunt din rocă vulcanică „peperino” aduse din Italia, restul materialelor sunt românești.

De-o parte a grădinii, se întinde „Alea lui Giovanni” acolo unde gazonul moale și des este mărginit de flori, tufișuri înflorite și copaci cu texturi diferite.

Aranjamentul este foarte colorat atât ca frunză cât și ca floare. Dna Ramona ne povestește cu drag și dăruire despre fiecare plantă, despre perioada de înflorire și mai ales culoare. Fiecare anotimp, fiecare lună cu frumusețea ei.

O astfel de grădină nu este ușor de întreținut, necesită foarte multă muncă dar și consum de apă și electricitate. În capătul grădinii italianul și-a construit o casă elegantă cu un singur nivel care face parte din peisaj, nu-l sufocă prin grandoare.

Pe deal urci pe scări din travertin, mergi pe alei cu un pietriș de un alb imaculat, poți sta pe o bancă sau la masă și să admiri priveliștea ce se deschide în fața ta.

Încă o curiozitate, toate plantele sunt din pepiniera proprie. Tot dna Ramona ne informează că de aici, de la Pepiniera Villa Vinci din Banpotoc se pot achiziționa la prețuri accesibile zeci de soiuri de arbuști și plante (magnolie, hortensie, salcâm mov, buxus, caprifoi, tuia, chiparoși, ienupăr, brazi argintii, ginkgo biloba…..) care pot fi vândute ca rădăcină nudă, în ghiveci sau la balot.

Este imposibil de descris frumusețea locului. Cel mai bine este să vedeți cu ochii voștri această „minune” din județul Hunedoara, este ușor de ajuns, pe un drum județean bine întreținut și marcat. Felicitări dlui Giovanni Salvatelli , felicitări dnei Ramona și întregului personal care se ocupă de întreținerea acestul „colț de rai”.

Cuvintele ce definesc acest loc sunt: munca, priceperea, seriozitate și bunul gust.

Reclame

3 iulie 2018 - Posted by | Judetul Hunedoara | ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: