Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus

Mânăstirea Brâncoveanu este situată în comuna Sâmbăta de Sus, o localitate micuță la poalele Munților Făgăraș. Venind dinspre Brașov am mers pe E 68 până în Sâmbăta de Jos, de unde am urmat indicatoarele către Sâmbăta de Sus, un drum județean foarte bun. Pe tot parcursul ai în față frumusețea crestelor Munților Făgăraș.

După ce am trecut de stațiunea climaterică Sâmbăta și de multele case de vacanță și pensiuni, un indicator arătă că trebuie să virăm la dreapta și după cca 100-150 m am ajuns în parcarea din fața porții de acces în mânăstire. De aici se deschide perspectivă superbă asupra locației, curtea interioară de o frumusețe rară. Gazonul îngrijit, aleile pavate, tufele de tuia și gard viu, trandafirii de toate culorile, rondurile de flori alcătuiesc un decor de o frumusețe aparte.

În ceea ce privește istoricul mănăstirii o să mă limitez la ceea ce am citit pe plăcuța de la intrare în curtea mânăstirii. Informații amănunțite se găsesc pe saitul mănăstirii.

Lăcaș de cult cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost ctitorit în anul 1696 de către voievodul Constantin Brâncoveanu, domn al Țării Românești în perioada 1688–1714.

În anul 1715 sub stăpânirea habsburgilor catolici, mânăstirea a fost desființață și treptat a decăzut, timp de 150 de ani aflându-se în ruină.

În anul 1928, Mitropolitul Nicolae Bălan a inițiat lucrări de dezgropare a vechilor ziduri, reconstruirea acestora și ridicarea acoperișului. Mânăstirea a renăscut practic din propria cenușă, fiind sfințită la data de 15 august 1946, odată cu sărbătorirea hramului mânăstirii.

Începând cu anul 1985, sub îndrumarea lui Antonie Plămădeală arhiepiscop al Sibiului, mitropolit al Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului, a fost rezidită din temelie incinta mânăstirii și a fost ctitorită o nouă biserică pe lângă cea mică voievodală.

În incinta Mănăstirii se intră pe o poartă monumentală din lemn frumos sculptată.

Am străbătut aleea străjuită de un frumos și perfect gard viu din tuia și flori de toate culorile și am ajuns în incinta Mănăstirii

dar nu înainte de a admira picturile bisericești de pe bolta de la intrare.

Biserica veche este situată în centrul curții interioare, are o singură turlă deasupra naosului. Este compusă din pridvor prevăzut cu arcade sprijinite pe coloane din piatră, pronaos, naos și altar, așa cum sunt toate bisericile. Nimic deosebit. În schimb atmosfera din interior este calmă, liniștitoare și răcoroasă.

Biserica nouă cu hramul ”Sfinților Martiri Brâncoveni” a fost sfințită alături de întreaga mânăstire la data de 15 august 1993. Biserica nouă este situată în același corp de clădire cu turnul clopotniței la etaj. Am urcat treptele și am ajuns într-un  pridvor acoperit de unde am admirat frumoasa curte interioară. Interiorul bisericii este mare, pereții și tavanul fiind împodobiți cu picturi iar de-a lungul pereților sunt așezate scaune unde poți sta să asculți slujba, care de altfel se aude în surdină în toată Mănăstirea.

În curtea interioară am mers prin galeriile care se întind de jur împrejurul mănăstirii.

Pe multe plăcuțe de marmură sunt scrise numele celor mai importanți „ostenitori donatori”

Sub cupole sunt mormintele ctitorilor acestei mănăstiri (dr. Nicolae Corlan, Nicolae Balan, Nicole Mladin, Antonie Plămădeală) dar și bustul voievodului Constantin Brâncoveanu. În dreptul bustului pe o placă de marmură stă inscripționat:  „Sfântul voievod martir Constantin Brâncoveanu, domn al Țării Românești între anii 1688 și 1714, este înmormântat la Biserica „Sfântul Gheorghe” din București”

Fântâna „Izvorul Tămăduirii” este amplasată într-un foișor de lemn sculptat. Este atestată documentar în sec XVI-lea, fiind cea mai veche construcție din ansamblul monahal Brâncoveanu.

Tot în curtea interioară aproape de biserica veche este amplasat paraclisul pentru spovedanie. Este din lemn frumos sculptat iar interiorul este împodobit cu icoane pictate pe lemn și pe sticlă.

Imediat în apropiere este toaca de lemn și fier, și ea împodobită cu mușcate roșii.

Nu puteam să nu remarcăm o altă clădire din apropierea magazinului de suveniruri

Este vorba de clopotnița veche situată la cca 50 m de biserică. A fost reconstruită de Mitropolitul Nicolae Bălan, aici fiind adăpostite până în 1997 cele 5 clopote foarte bine armonizate, ele având o greutate de peste 2000 kg.

În afară curții interioare se găsesc câteva clădiri care aveam să aflu ulterior ce sunt. De exemplu, o clădire impunătoare pe care stă inscripționat „Academia Sâmbăta-spiritualitate, cultură, artă, știință”, inaugurată la 15 august 2003. Aici sunt găzduite manifestări pe teme religioase dar și culturale celor cu dorință de studiu în condițiile oferite de mănăstire. Clădirea are 70 de camere, respectiv 130 de locuri și un amfiteatru cu o capacitate de 150 locuri ce au ca scop să poată fi primiți, găzduiți și serviți oameni din afară.

În afară zidurilor imaginea este de vis. Alei pietruite, bănci, fântâni arteziene, foarte multe flori, gazon, sculpturi moderne, copaci umbroși, altarului din pădure (unde se țin slujbele religioase în aer liber).

Să nu uităm că Arsenie Boca – părinte ieromonah, teolog și artist plastic ortodox român a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus (1940-1944) și, apoi, la Mănăstirea Prislop. Spre amintirea și cinstirea părintelui a fost ridicată o troiță pe una din aleile Mănăstirii.

La ieșirea de pe domeniul Mănăstirii este amplasată inscripția:

 La plecare mi-am manifestat încântarea și deosebita plăcere de a vizită așezământul monahal de la Sâmbăta de Sus. Poate vom reveni, atunci să reușim să vizitam și Palatul Brâncoveanu.

Doamne Ajută!

9 august 2018 - Posted by | Mănăstirea Brâncoveanu | , , ,

2 comentarii »

  1. Mai sus putin este monumentul eroilor anticomunisti.Puneti va rog o floare, un pios gand pentru cei ce si-au dat viata in acei munti.

    Comentariu de flo76 | 30 august 2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: