Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Pantofi pe faleza Dunării

Pe faleza Dunării, la câteva sute de metri de impunătoarea clădire a Parlamentului se află unul din cele mai emoționante monumente memoriale dedicat holocaustului din Budapesta. Monumentul este ridicat în aprilie 2005. Sunt 60 de perechi de încălțări de bărbați, femei și copii, confecționate din fier și fixate în piatră, chiar la marginea apei. Sunt de modele diferite, calitate diferită dar au ceva în comun. Sunt lăsate în dezordine precum pe preșul din fața unei uși când te descalți în grabă.

Pe o placă turnată din fier stă scris un text în limba maghiară, engleză și ebraică: “În memoria victimelor împușcate la Dunăre de către milițienii Partidului Crucilor cu Săgeți în 1944-1945.” 

Peste 3500 de oameni ai fost uciși de milițiile naziste pe malul Dunării de organizația Crucilor de Săgeți care a deținut puterea în Ungaria spre sfârșitul celui de-al II-lea război mondial. Victimele au fost obligate să se descălțate după care au fost împușcate în spate, trupul lor căzând în Dunăre. Obiectele vândute sau purtate de ucigași.

În pantofii de fier oamenii pun flori, dulciuri sau aprind lumânări în memoria celor dispăruți. Stai, privești, faci fotografii și nu poți să nu meditezi la trecut dar și la prezent, să remarci că o haină, un pantof sau alt obiect personal era și este mai prețios decât viața unui om. Doamne Ajută!

Publicitate

28 ianuarie 2019 - Posted by | Budapesta | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: