Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Castelul Peleș din Sinaia

Peles (151).jpg

Pentru a nu știu câta oară trecem prin Sinaia și nu am vizitat Castelul Peleș. În copilărie am avut plăcerea să-l văd atât pe interior cât și pe exterior (îmi aduc aminte că am primit papuci de pâslă) dar imaginile fiind foarte vagi tare-mi doream să-mi împrospătez amintirile. Prin 2010 am avut o tentativă de vizitare dar când am ajuns era închis, nici pe exterior nu am apucat.

Anul acesta ne-am dus la Sinaia cu scopul precis să ajungem la Castelul Peleș (printre altele). Zis și făcut. Am lăsat mașina în parcarea de pe șosea (nu știam că este una și mai aproape de locație) și am purces la pas. Când în sfârșit ajungem la poarta castelului constatăm că ora 16:30 este ultime intrare în castel. Acum asta este! Avem totuși noroc să vizităm exteriorul și curtea interioară. Operă de artă, ce mai! Am făcut foarte multe fotografii, ceea ce-mi îngreunează alegerea 🙂

Peles (145).jpg

Acum puțină istorie inspirată de pe pe wikipedia.

Principele Carol I, ales domn al României în 1866, vizitează pentru prima dată Sinaia în luna august a acelui an și rămâne încântat de frumusețea locurilor. Pe vremea aceea, Sinaia era un mic sat de munte, numit Podul Neagului. Domnitorul hotărăște construirea unui castel într-un loc retras și pitoresc: Piatra Arsă. În 1872, el cumpără terenul (1000 de pogoane), iar lucrările încep în 1873 cu lucrări de stăpânire a cursurile subterane de apă și a alunecărilor de teren.

Peles (63).jpg

În 1883 are loc inaugurarea oficială a Peleșului, ca „sediu” al noii dinastii. La Predeal, era pe vremea aceea granița României cu Austro Ungaria (din păcate nu am văzut marcat acest loc istoric). După unirea Transilvaniei cu vechiul Regat, castelul a ajuns sa fie așezat chiar în centrul țării.

Peles (64).jpg

Peleșul devine reședința de vară a familiei regale române, care locuiește la castel din mai până în noiembrie. Aici s-au ținut importante întruniri politice, cum ar fi Consiliile de Coroană din 1914 (când s-a hotărât ca România să devină neutră în război mondial) și 1925.

Peles (97).jpg

Castelul a găzduit multe personalități ale vremii, scriitori, muzicieni, dar și regi și regine. Cea mai importantă vizită a fost cea bătrânului împărat al Austro-Ungariei, Franz Joseph în 1896, foarte impresionat de frumusețea și bogăția castelului. În 1906 se aștepta o nouă vizită a împăratului, cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, ocazie cu care a fost amenajat apartamentul imperial. Vizita lui Franz Joseph nu a mai avut loc.

Peles (60).jpg

După inaugurarea din 1883 castelul suferit multe modificări, extinzându-se mereu. La forma actuală s-a ajuns abia în 1914 (anul morții regelui Carol I). Castelul are 160 de camere și mai multe intrări și scări interioare. Turnul central măsoară 66 de metri înălțime.

Peles (146).jpg

Peleșul are și câteva premiere constructive, moderne la vremea respectivă. De exemplu, plafonul de sticlă al holului de onoare este mobil putând fi acționat de un motor electric iar din 1883 castelul are încălzire centrală.

Castelul are o importanță istorică deosebită pentru istoria țării noastre. Aici s-a născut, în 1893, viitorul rege Carol al II-lea (1930-1940), primul rege al dinastiei născut pe pământ românesc și primul botezat în religia ortodoxă. În 1921, la Foișor, s-a născut fiul său, regele Mihai I. În 1921, are loc la Peleș, nunta principesei Ileana, una dintre surorile lui Carol al II-lea, la care participă o mulțime de personalități ale vremii, inclusiv Nicolae Iorga. Doi ani mai târziu au loc serbările semicentenarului castelului (50 de ani de la începerea lucrărilor).

Cele mai importante săli care pot fi vizitate sunt: Holul de onoare, Biblioteca regală, Sălile de arme, Sala de muzică, Sala florentină, Sala maură, Sala de teatru, Sala de concerte și Apartamentul regal, Sala de consilii, Cabinetul de lucru, Sufrageria, Salonul turcesc, Domnitorul regal.

De jur împrejurul său, Castelul are șapte terase decorate cu statui din piatră, fântâni și vase ornamentale din marmură de Carrara.

Peles (91).jpg

Peles (96).jpg

Peles (100).jpg

Peles (15).jpg

Mai multe fotografii găsiți pe pagina mea de FB

Informațiile sunt de pe saitul Castelului Peleș și Wikipedia.

Publicitate

12 septembrie 2019 - Posted by | Valea Prahovei | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: