Muzeul Parohial de la Curtea Veche
Prin sec XVI când Bucureștiul devine reședință voivodală încep să se construiască aici o serie de monumente de artă religioasă, printre care biserici și mănăstiri, o parte păstrându-se până astăzi.
Printre cele mai importante monumente de acest fel sunt bisericile construite la vechea curte domnească (numită, după părăsirea ei, în 1775, «Curtea Veche»). Așa este biserica „Buna Vestire”, numită în trecut „biserica domnească mare” sau „biserica de jos”. În apropiere de Piața Unirii, peste drum de Hanul al lui Manuc, se înalță silueta impunătoare a unei biserici, cea mai veche din București. Biserica este o adevărată bijuterie a artei vechi românești, lăcaș de închinăciune pentru mulți domnii ai Țării Românești.
Muzeul Parohial „Sfântul Antonie cel Mare” – Curtea Veche a fost inaugurat în anul 2010 și adăpostește obiecte de cult.
Unele datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea, din timpul lui Constantin Brâncoveanu, iar altele au fost donate de domnitorul Nicolae Mavrocordat la jumătatea secolului al XVIII-lea.
Sursă de informare
[…] reprezentative. O parte importantă o reprezinta și Hanul lui Manuc, Biserica Zlătari și Muzeul Parohial Curtea Veche, descrise […]
Pingback de Centrul vechi-București « Ghiocel07 | 12 iulie 2020 |