Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Castelul de la Izvorul Ampoiului

Castelul de la Izvorul Ampoiului a fost construit între cele două războaie mondiale de către Societatea minieră, între anii 1936 – 1939 și a aparținut unui mare industriaș și acționar la minele de aur din zona Zlatna.

În timp a fost folosit ca reședință de vară și birouri administrative pentru cei care se ocupau de afacerile miniere din zonă (zăcămintele de mercur, exploatarea “argintului viu” realizându – se încă din epoca romană). Castelul avea 19 camere, alimentare proprie cu energie electrică și apă potabilă. Este construit în întregime din cărămidă aparentă, a fost dotat la subsol cu bazine de bazalt pentru depozitarea mercurului, care din păcate nu mai există. După anul 1950, o perioadă clădirea a fost folosită ca școală și tabără școlară pe timpul verii. La începutul anilor ’80, clădirea a fost dată în folosință unei unități militare. În anul 1985, aici au fost filmate scene din filmul „Noi, cei din linia întâi”. S-a turnat o scenă istorică din asaltul Armatei Române din 9 mai 1945, asupra postului de radio german “Donau”. Efectele speciale folosite la filmări au deteriorat grav clădirea, unele încăperi au fost chiar incendiate.

În anul 2004, Castelul a fost cumpărat prin licitație de o firmă italiană din Alba Iulia cu scopul de fi renovat și introdus în circuitul turistic, ca hotel și loc de agrement în zonă. S-au făcut o serie de lucrări de consolidare: izolarea fundației, compartimentare interioară, înlocuirea acoperișului, montarea scocurilor de scurgere a apei de ploaie. Criza financiară a pus capăt proiectului firma italiană scoțându-l la vânzare.

Acest monument și scenă a unui film istoric deși are prestanță a ajuns în prezent o ruină înconjurată de buruieni. Îți dă sentiment de deznădejde, neputință și mai ales furie.

Informații mai multe găsiți pe blogul Turist în România și Turist prin Alba.

Fotografiile sunt făcute de mine în ani și anotimpuri diferite.

Publicitate

1 februarie 2021 - Posted by | Tara Motilor | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: