Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

În căutarea primăverii la Lugoj

Am trecut de nenumărate ori prin Lugoj în drum spre Timișoara, am și poposit de câteva ori pentru a admira orașul plin de istorie și încă mai avem de aprofundat. De data aceasta la noi fiind încă iarnă în martie ne-am gândit că mai la șes întâlnim primăvara așa că Lugojul a fost destinația de weekend. Deși nu a plouat, cerul a fost înnorat dar destul de plăcut pentru o plimbare și câteva fotografii.

Am parcat în zona Liceului Coriolan Brediceanu de unde am trecut peste Podul de Fier și am admirat pescarii adunați în număr mare pe malul Mureșului la o partidă de pescuit.

De la ultima vizită Palatul Bejan (al familiei nobiliare A­tha­na­sievici-Bejan a fost construit între 1900-1901) a fost restaurat, dar nu și Palatul Haberehrn (construit în 1897 în arhitectura Eclectica și este cu câțiva ani mai vechi decât palatul Bejan) care încă așteaptă…..

În drum spre Universitatea Drăgan trecem în revistă alte câteva obiective, pe unele le-am identificat pe altele nu. Este vorba de Catedrala Greco-Catolică, sediul Politiei, o terasă care-și așteaptă oaspeții.

O clădire monument lăsată în paragină pe care nu am putut să o identific, dar apare ca sediu de partide…..Se vede că este o clădire de patrimoniu încadrată de două construcții noi sau restaurate.

Întâlnim busturile lui Traian Vuia și Mihai Viteazu. Traian Vuia a absolvit gimanaziul Coriolan Brediceanu iar Mihai Viteazu a poposit la Hanul Poștei în drum spre Viena, pe 31 octombrie 1600.

Ajungem la Universitatea Europeană Drăgan creată din inițiativa și contribuția profesorului dr. Iosif Constantin Dragan.

De aici revenim în parcare tot pe malul Mureșului, în drum vedem Biserica Reformată 1907, Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” și casa poetului preot Szombati Szabo Istvan

Și dacă nu am întâlnit primăvara în toată splendoarea ei, ne-am mulțumit cu câteva floricele firave.

Cu promisiune că vom reveni la Lugoj pentru a descoperi și alte monumente istorice ne îndreptăm spre Caransebeș. Alte fotografii și descrieri găsiți în postările anterioare, aici și aici.

22 martie 2021 - Posted by | Romania | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: