Primăria din Caransebeș
Clădirea primăriei din Caransebeș a fost construită în 1903 în stil baroc și este una dintre cele mai elegante și atractive monumente. Cu o legendă proprie, primăria este construită după faimoasa clădire a primăriei din Viena. Se spune că primarul orașului de la acea vreme a reușit să obțină finanțare din partea imperiului austro-ungar pentru ridicarea primăriei.
”Fiind un apropiat al autorităților maghiare, a cerut o audiență la împăratul Franz-Joseph, care i-a acordat o audiență de doar 5 minute. Primarul Constantin Burdea s-a gândit să-i facă o ofertă de nerefuzat împăratului, aceea fiind construcția unei statui pe care ulterior să o afișeze în Caransebeș. Împăratul a fost plăcut impresionat, nu se aștepta la o asemenea ofertă. De la 5 minute discuția s-a mărit la jumătate de oră, în urma căreia primarul Constantin Burdea a reușit să obțină sprijinul financiar” citat Roxana Novacovic, inspector turism Caransebeș.
Monumentele de pe clădirea primăriei din Caransebeș au și ele propriile legende.
”Cei 2 soldăței îmbrăcați în zale prezenți pe acoperișul clădirii, soldăței care îi întruchipează pe Roland și pe Oliver, apărătorii Vienei, care sunt acum și apărătorii hotărârilor emise de consiliile locale de-a lungul timpului”, mai spune Roxana Novacovici, inspector turism Caransebeș.
Aula 1 Decembrie 1918, actuala sala de consiliu a primăriei este locul în care delegația zonei s-a adunat înainte de a pleca spre Alba Iulia, orașul Marii Uniri.
PS Fotografiile îmi aparțin.
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns