Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Vulcanii noroioși

Da, am ajuns să vedem și noi „Vulcanii noroioși„datorită copiilor care ne-au scos la plimbare într-o frumoasă duminică. Cu mic cu mare ne-am îmbarcat în mașini și la drum. Ei mai fuseseră de câteva ori dar acum vroiau să-i arate lui Alex dar și nouă. Drumul a fost foarte bun, am făcut câteva popasuri pentru un suc și ceva de mâncare după care direcția la vulcani.

La un moment dat drumul se bifurcă, ambele variante ducând la Vulcani, unii mai „la șosea”, alții mai departe și trebuia urcat un deal.

Am ales ultima variantă în speranță că voi escalada dealul spre Vulcani. Încet-încet am ajuns cu bine, Cristi a cumpărat bilete și am început vizitarea.

Eram ca doi copii mici care primesc jucării de la Moș Crăciun și nu știu pe care s-o aleagă. De Alex ce să mai spun, alerga de la un crater la altul, încântat de ceea ce vede, mai ales că pentru el toate erau mari.

Am făcut multe fotografi și filmulețe, ne-am delectat privirile cu tot ceea ce am văzut, după care am coborât încetișor spre parcare.

Am savurat un sandviș pregătit de copii și ne-am îndreptat spre vulcanii „de la șosea” unde urma să ne întâlnim cu cuscrii. Aici nu am rămas nici un minut, era o aglomerație de nedescris, dar nu la Vulcani, la terase. Am plecat spre casă cu un mic popas pe marginea drumului, pentru o poveste cu cuscrii. Am ajuns acasă mulțumiți și încântați de acest weekend oferit de copii. Mulțumim dragilor!

Acum câteva informații:

Pentru a ajunge la Vulcanii Noroioși, se merge pe DN 10 (Buzău-Brașov), se ajunge în localitatea Sătuc (comuna Berca), iar de aici mai sunt 20 de km.

„În Ținutul Buzăului sunt multe locuri cu vulcani noroioși. Unii dintre aceștia dau naștere lavelor de noroi, pe când alții generează mici explozii, complet inofensive, dar care imită la o scară mică erupțiile vulcanilor din Hawaii sau a lui Stromboli. Partea cea mai bună este că, fie că-i vorba de conuri sau de căldări, ori de vulcani mari sau de vulcani liliputani, poți vedea erupțiile cu ochii tăi! 

Vulcanii noroioși reprezintă formațiuni create de gazele naturale provenind de la 3.000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinație cu apa din pânza freatică. Gazele împing spre suprafață apa amestecată cu argilă. Nămolul format de acestea iese la suprafață și, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând niște structuri conice asemănătoare unor vulcani. Nămolul ieșit la suprafață este rece, deoarece vine din stratele de argilă.

Se cunosc pe glob în total circa 1.100 de vulcani noroioși. În Europa sunt foarte puțini vulcani noroioși pe continent, cum ar fi cei din Buzău, România și din Azerbaidjan. Mai mulți există însă sub mări, cum ar fi spre exemplu vulcanii noroioși din apele Norvegiei, cei din mările Caspică și Barents. În afara Europei, fenomene similare se pot observa în Siberia, Australia și insula Trinidad din Caraibe”.  Sursă

18 iunie 2021 - Posted by | Turism | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: