Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

O scurtă plimbare prin Tg Mureș

Venind de la Bistrița, mai precis de la Colibița unde am avut întâlnirea anuală cu colegii de facultate, ne-am oprit pentru câteva minute în Tg Mureș. Am fi stat mai mult dar la peste 33 de grade chiar nu se putea. Am făcut repede câteva fotografii, am cumpărat 4 covrigi proaspeți și am pornit din nou la drum.

Orașul Tg Mureș este situat în zona central-nordică a României. De-a lungul timpului a fost centrul cultural, industrial, economic și de educație al Ținutului Secuiesc. Tîrgu Mureș a fost reședința Scaunului Mureș, Comitatului Mureș-Turda, apoi a Regiunii Mureș, a Regiunii Autonome Maghiare, a Regiunii Mureș-Autonome Maghiare iar în prezent este reședința județului Mureș. Ca mărime, orașul este al șaselea din Transilvania. Mai jos câteva imagini reprezentative ale orașului.

Biserica Buna Vestire, cunoscută de localnici și sub denumirea de Catedrala Mică (spre a o deosebi de Catedrala Ortodoxă aflată în partea opusă a Pieței Trandafirilor), a fost construită între anii 1926-1936 după modelul Bazilicii Sf. Petru din Roma. În anul 1948, după interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, autoritățile comuniste au instalat în Biserica Buna Vestire din Târgu Mureș o parohie a Bisericii Ortodoxe Române, care folosește lăcașul până în preze

Palatul Primăriei din Târgu Mureș este o clădire construită între anii 1936 – 1942 și în care se află în prezent administrația locală a municipiului Târgu Mureș. Ea a fost ridicată în perioada interbelică pe un teren liber din Centru aflat în vecinătatea celor două clădiri reprezentative Primăria Veche și Palatul Culturii. Până în 1945 a funcționat ca sediul Comitatului Mureș-Turda.

Palatul Culturii din Târgu Mureș este una din cele mai reprezentative clădiri ale Belle Époque din Transilvania. Monumentul, ridicat între anii 1911-1913 se impune atât prin decorația interioară, cât și prin cea exterioară.

O frumoasă construcție despre care nu am aflat prea multe. Este clădire de birouri…..

Și o ultima fotografie, flori….

Îmi pare foarte rău că nu am putut zăbovi mai mult în acest superb oraș dar poate cu altă ocazie.

2 iulie 2021 - Posted by | Tg Mures | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: