Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Mănăstirea Piatra Fântânele

Ajunși în Pasul Tihuța nu știi ce să admiri mai întâi. Casele răsfirate pe dealurile înverzite, hotelul-castel „Dracula” (acum în renovare), crucea ridicată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, la insistențele și prin implicarea IP Bartolomeu, a doua cea mai înaltă din țară (31 m), după cea de la Caraiman (35,5 m), mănăstirea poziționată pe unul dintre vârfurile cele mai înalte…..

După o scurtă vizită la Castel în amintirea unei întâlniri cu colegii de facultate din anul 2003, pozele de grup și nostalgia timpului trecut, am urcat la Mănăstirea Piatra Fântânele.

De aici priveliștea îți taie răsuflarea

Dar să revenim la Mănăstire. Mănăstirea Piatra Fântânele, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, își are originea prin anii 1928, când părintele ierodiacon Vasile Luncan ridică un paraclis de rugăciune. Biserica din lemn a început să fie construită în septembrie 1928, iar un an mai târziu, în noiembrie 1929, a fost sfințită. Iconostasul a fost sculptat în lemn, între anii 1933 și 1937, de elevii Școlii de Arte și Meserii din Prundu Bârgăului, iar icoanele au fost pictate, doi ani mai târziu, de profesorul Emil Mihon.

Prin grija starețului protosinghel Luncan, lăcașul a fost înzestrat, printre altele, cu o icoană a Maicii Domnului, pictată în 1914, adusă de la Muntele Athos (mănăstirea românească Prodromu), opt icoane de pânze donate de fiul adoptiv al tenorului Constantin Pavel (cel care a întemeiat Opera Română din Cluj), mai multe icoane pictate de Alexandru Cristea și un candelabru din lemn de frasin, dăruit de o familie din Coșna. După Dictatul de la Viena, lăcașul a supraviețuit ocupației hortiste. În 1960, Mănăstirea Piatra Fântânele a fost transformată în biserică de mir. În anii ’80 părintele Petrinca și credincioșii au refăcut chiliile, respectiv o cameră de oaspeți, o sală de mese și un paraclis de iarnă cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“, sfințit în 1985.

Peste un deceniu, la inițiativa mitropolitului Bartolomeu Anania, Mănăstirea Piatra Fântânele a fost reînființată, fiind aduse aici 23 de măicuțe, în coordonarea stareței Stavrofora Pamfilia Solcan. Din acel moment începe perioada de înflorire; obștea monahală, locuitorii din zonă și Organizațiile de Tineret din Wurttemberg, Germania, au început și finalizat construirea noului complex monahal cu paraclis, chilii, ateliere (de croitorie pentru veșminte preoțești și de pictură bisericească pe lemn, în vechea tradiție bizantină) și arhondaric.

Tot în această perioadă s-a ridicat crucea, iar prin 2014 a început construirea unei noi biserici.

Și, foarte important, măicuțele adună, întrețin și educă, anual, peste 20 de copii, veniți din cătunele împrăștiate prin munți, pe care-i trimit la școală.

În încheiere doresc să mulțumesc colegului Sandu Bălan că a făcut posibilă deplasarea în acest loc minunat, unde ne-am încărcat sufletele de liniște, credință și frumos. Poate vom avea ocazia să revenim, sănătoși să fim.

Sursă de informare

12 iulie 2021 - Posted by | Mănăstirea Piatra Fântânele | , , , ,

3 comentarii »

 1. Un loc de pelerinaj foarte frumos de care n-am știut deși am trecut prin pasul Tihuța și ne-am oprot la Hotelul – Castel Dracula, în urmă cu câțiva ani. Multumesc pentru informațiile despre mănăstire.

  Comentariu de uzonovici matilda | 14 iulie 2021 | Răspunde

  • @uzonovici matila-Acum hotelul este închis și puțin degradat. Se pare ca a fost vândut și se vrea renovarea lui.

   Comentariu de ghiocel07 | 15 iulie 2021 | Răspunde

 2. […] am depănat amintiri, ne-am povestit de copii și nepoți, ne-am plimbat prin zonă. Am vizitat Mănăstirea Piatra Fântânele, am servit masa la Stâna Parc West aparținând de Fisherman’s Resort, unii au făcut o […]

  Pingback de Colibiță « Ghiocel07 | 2 august 2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: