Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Complexul Termal Roman Geoagiu

Situl Arheologic Germisara cuprindea în antichitate castrul militar cu canabae așezare civilă și termac-le. Mamelonul de travertin și tuf calcaros pe care au fost identificate termae-le are o formă aproape circulară, cu diametrul de 90-95 m.

În perioada romană, complexul a funcționat în două faze: una exclusiv de suprafață și a doua în subteran și la suprafață. În centrul mamelonului se afla o cavitate naturala, rezultat al apelor termale din subteran.
În peregrinările lor, romanii au descoperit acest lac” și au constatat efectele benefice ale apelor. Este posibil ca într-o primă etapă să se fi scăldat chiar în interiorul acestuia.


Cu timpul, a început amenajarea unei rețele de canale de dirijare a apei de la sursă spre bazinele săpate în pământ și căptușite cu scândură. Canalele au fost realizate prin cioplire direct în stânca locului, iar în zonele unde aceasta nu permitea, traseul a fost completat cu tegulae și mortar anhidric sau scocuri din lemn.

Din acest moment, lacul” devine un loc de cult, în interiorul lui fiind descoperite monede de bronz și argint, o frumoasă statuie a zeiței Diana, altare votive, plăcute votive dedicate zeităților tămăduitoare și protectoare ale apelor termale (Diana, Higia și Nymphae). Informațiile sunt de pe posterul de la intrarea în perimetrul Complexului termal Roman Geoagiu. 

28 septembrie 2021 - Posted by | Geoagiu | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: