Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Poiana lui Căliman

La hotarul dintre Călimănești și Căciulata, pe un loc care mereu se afla sub ape în perioadele cu precipitații a apărut un interesant parc. S-au cheltuit peste 4 milioane de lei, în mare parte fonduri nerambursabile, pentru a schimba estetica unui teren în paragină, nefolosit, un teren în pantă, între râul Olt și DN 7. Astfel locul s-a transformat într-un loc de atracție și relaxare. Parcul amenajat pe mai bine de 4.000 mp dă viață poveștilor care amintesc despre apariția stațiunii balneare de pe malul Oltului și de la poalele Masivului Cozia (din presa locală)

Legenda spune că „Un cioban s-a spovedit călugărilor Mânăstirii Cozia, afirmând că s-a vindecat de „metehnele trupului” scăldându-se într-un lac din „câmpul lui Căliman” și crede că acest lac are „puteri cerești din moment ce el nu mai are dureri de spate, iar oile rănite s-au vindecat”. Călugării au verificat mărturia ciobanului și au găsit chiar în jurul mănăstirii izvoare de unde „cură piatra pucioasă”. Însuși ctitorul Mănăstirii Cozia domnitorul Mircea cel Bătrân a venit și s-a tratat aici la bătrânețe. Mai târziu a venit spre vindecare și urmașul său Matei Basarab”.

Prin proiectul „Poiana lui Căliman”, administrația orașului Călimănești a recreat această legendă prin statui în mărime naturală a unor cai care trec printr-o apă, apa respectivă fiind reprezentată de o cascadă.

Cei 7 cai în mărime naturală și cascada-lac simbolizează vindecarea după trecerea prin apa tămăduitoare. Poziționarea cailor reprezintă o secvență cu mai multe cadre – un cal străbate câmpul lui Căliman, sare în apele miraculoase (cascada-lac), se vindecă de toate relele și iese zburdalnic pe mal.

Traversăm un mic pod de lemn spre partea de relaxare a parcului, găsim foișorul de lemn cu bănci și mese de șah, locul de joacă pentru copii și multe bănci pentru odihna trupului. De remarcat curățenia locului, iluminatul, coșurile de gunoi, toaletele …..

Aici cineva mătura frunzele căzute pentru ca totul să arate impecabil. Poate la primăvară vom face un popas mai lung să ne plimbam pe aici și de ce nu, să bem și o cafea. Acum vremea nu era chiar prielnică. Ceea ce am de reproșat este lipsa unui loc de parcare, am lăsat mașina la o pensiune unde bineînțeles nu prea era voie, dar nu eram singurii……Vom reveni cu siguranță!
Publicitate

22 octombrie 2021 - Posted by | Valea Oltului | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: