Mănăstirea Brebu cu hramul”Acoperământul Maicii Domnului”

În zilele acestea frumoase de toamnă am plecat la „vânătoare” de fotografii cu peisaje arămii. Mai bine zis drumul nostru era spre Cascada Bigăr, acum fiind mai puțină lume și cu posibilități mai mari de a prinde imagini frumoase. Traseul ales era Petroșani-Caransebeș-Reșița-Anina-Cascada Bigăr. Înainte de Reșita, în comuna Brebu am văzut ceva ce merita vizitat, este vorba de Mănăstirea Brebu.
Intrarea în mănăstire se face pe sub o frumoasă poartă din lemn de stejar, sculptată în stil maramureșean în anul 2001. M-am documentat puțin pe net dar foarte multe amanunte le-am aflat de la o măicuță care a fost foarte amabilă și ne-a povestit amănunte din istoricul mănăstirii, despre activitățile monahale și proiectele de viitor.
Mănăstirea Brebu a luat ființă în anul 1997 din inițiativa primarului comunei Brebu, a credincioșilor din satele învecinate și a familiei Toma Iţariu, care a donat terenul pentru construire așezării monahale, în locul numit Valea Popii, între localitățile Brebu și Soceni.
Piatra de temelie pentru biserică și pentru clădirea care cuprinde trapeza, bucătăria, chiliile maicilor și un arhondaric s-a pus în toamna anului 1997 de către Preasfinţitul Episcop Laurențiu Streza. În anul următor, 1998, conducerea acestei mănăstiri i se încredințează monahiei Sofronia Crâşmar, venită împreună cu 4 maici de la mănăstirea Vasiova-Bocșa. Prin osteneala măicuțelor, cu ajutorul credincioșilor din comunele ălăturate și cu sprijinul oamenilor de bine din Reșița și Caransebeș, construcția bisericii s-a definitivat și a fost sfințită la 1 octombrie 1999. Biserica are 13,20 m lungime, 4,60 m lățime și 25 m înălțime.
În anul 2000 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ridicarea lăcașului la rang de mănăstire cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”. Ansamblul monahal cuprinde paraclisul de vară, corpul de chilii, lumânăria, o clădire anexă la trei sute de metri înspre pădure pentru treburile gospodărești.
În prezent sunt 10 măicuțe care sub îndrumarea maicii starețe monahia stavroforă Magdalena Ghindaș, întreprind eforturi de înfrumusețare a bisericii și de definitivare a ansamblului monahal.
În prezent sunt în curs de amenajare un atelier de croitorie și altul de broderie. În clopotniță se păstrează două clopote executate de meșteri din Târgu Mureș.

Biserica este clădită pe un plan dreptunghiular, interiorul este împărțit în pronaos, naos și altar.
Pictura în frescă a bisericii a fost lucrata de zugravii din Cluj Napoca. Toate icoanele de pe iconostas sunt executate în foaie argintată de meșteri din Târgu Neamț. În biserică se afla o icoana mare a Maicii Domnului „Axionita”, executată de aceeași meșteri, încadrată de o sculptură de lemn. Orhideele albe completează frumusețea icoanei.
Deja nu mai este un secret că-mi plac lăcașurile de cult mici, care emană căldură, înconjurate de multă verdeață, ordine, flori…. Aici chiar la propriu este căldură. Am întrebat-o pe măicuță cu ce se încălzește biserica și ne-a spus că în una din anexe se face foc cu lemne și prin dușumea se încălzește. Era o atmosferă plăcută din toate punctele de vedere. Exteriorul impecabil, multe aranjamente, conifere de mai multe soiuri, gazon.
Am aflat că mănăstirea are în posesie mulți meri și nuci, dar se cultivă și plante medicinale. În gospodăria proprie se prepară dulcețuri, siropuri, ceaiuri, zacuscă…..
Paraclisul de vară este înconjurat de băncuțe unde se ascultă slujba, ceva ce mi-a plăcut foarte mult.

Încă ceva ce mi-a plăcut tare mult, și nu am întâlnit în altă parte este Lumânăria. O clădire separată în care se pot aprinde lumânări, poți lua o sticlă sigilată și să-ți torni agheasmă. Toate recipientele sunt din inox și bineînțeles o curățenie exemplară.
Nu știu cum să vă spun dar aș fi stat acolo toată ziua. Simțeai cum te pătrunde liniștea și frumusețea locului, cum ești mai aproape de divinitate. Păcat că această Mănăstire nu este mai aproape de noi dar cu siguranță vom reveni la primăvară.
Felicitări! Noi informații pentru mine, cu o descrie care mă va face să mă rog la această măbăstire cât mai repede posibil. Pozele superbe!
Doamne ajuta.La mulți ani.Sunt Alexandra care a fost sora la voi.As vrea sa vb.cu Adriana dacă se poate.Numai știu nimic de ea.Pot vb cu ea pe skype sau are un alt profil.
Eu sunt doar o turistă ajunsă la Mănăstire. Nu vă pot ajuta.