Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Cula Duca

Impunătoare prin masivitatea zidurilor, cula a fost construită în anul 1812 de către Gheorghiță Măldrescu, chiar dacă din inscripția de pe peretele etajului se poate descifra 1827, acesta este anul executării stucaturilor. Construcția de formă dreptunghiulară, cu un ieşind în partea de vest este alcătuită din parter și două etaje.

Parterul prezintă caracteristicile culei, fiind prevazut cu o ușă de acces din lemn de gorun masiv, comună beciului și părți locuite a culei și cinci ferestruici înguste ce par niște metereze.

Aici se vad stâlpii din lemn care susțin grinzile masive. Remarcată pentru decorul deosebit de autentic, această încăpere a fost folosită foarte des în producțiile cinematografice, aici turnându-se filme de referință ca Neinfricati, Drumul Oaselor, lancu Jianu-Haiducu.

Etajul I cuprinde o încăpere mare, iatac și o sală, iar la etajul al II-lea două odăi, o încăpere mai mică și un vast cerdac, al cărui tavan este împărțit în trei registre, având fiecare la mijloc câte un motiv decorativ.

Se poate observa varietatea și frumusețea sobelor cu gura de încărcare într-o cameră și soba în alta, modele diferite de la o încăpere la alta și care sunt mărturii vi ale unul meșteșug de mult apus.

În 1910 LG Duca, îndrăgostit de pitorescul locului, încă de pe vremea când fusese numit judecător la ocolul Horezu, aflând că cele două construcții sunt nelocuite, cumpără și hotărăște să-și construiască în apropiere o modestă casă de vacanță. Tot el este și cel care, prin pasiunea lui pentru tradiție și autentic, încearcă să amenajeze interiorul culei Măldărescu, într-un mod cât mai original. Astfel, aflăm că la 1912 „pe tavanuri sunt spânzurate tot felul de candele de argint și caldăruși de aramă din care atârnă flori, pe pereți sunt înșirate farfurii lucrate de țărani, icoane vechi adunate de pe la bătrânii satelor, prosoape, cruci, sfeșnice cumpărate de prin bâlciuri îndepărtate, pe jos și pe scaune sunt întinse într-o neregulă plăcutà tot felul de scoarțe, laicere și covoare vechi.” Astăzi, întrucât majoritatea acestor obiecte au dispărut, se încearcă organizarea unei expoziții permanente care să păstreze în linii mari aceeași tendință de la începutul secolului.

Informațiile sunt postate pe frontispiciul clădirii și aparțin Muzeograf Liliana Beu

Timpul scurt și orele înaintate nu au făcut posibilă plimbarea în jurul culei, nu am putut admira în detaliu fiecare încăpere și fiecare exponat. Cu siguranță primăvara sau vara este mai bine de vizitat, verdele dealurilor și curțile amenajate amplifică frumusețea locului.

25 februarie 2022 - Posted by | Turism | ,

2 comentarii »

  1. Foarte fain pe acolo, sper să ajung și eu cândva….

    Comentariu de Gigi Țepuș | 25 februarie 2022 | Răspunde

    • @Gigi Țepuș-merită dar mai la primăvară să fie mult verde….

      Comentariu de ghiocel07 | 24 martie 2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: