Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Turnu Severin-partea II-a

După ce am străbătut Parcul Tudor Vladimirescu cu ale lui statui, ne-am îndreptat spre Turnul de Apa, un alt obiectiv turistic pe harta Severinului. Până acolo admirăm câteva clădiri istorice dispuse pe Bdul Carol.

O impozantă clădire de birouri construită la începutul sec XX cu destinație Banca Comercială, în timp având diferite alte destinații.

Episcopia Severinului și a Strehaiei (clădire împodobită cu mozaicuri religioase aurite). Clădirea (casa Bibicescu) a fost construită între anii 1929-1931 din inițiativa și pe cheltuiala Băncii Naționale a României, pentru înființarea unei filiale la Drobeta-Turnu Severin. Imobilul a avut ca destinație inițială un sediu de bancă la parter și locuințe de serviciu la etaj.

Catedrala Episcopală sfințită în martie 2010

Hala Radu Negru (RADV-NECRV, așa cum scrie pe frontispiciu), monument istoric din 1907. Hala de alimente a fost ridicată de arhitectul bucureștean Scarlat Petculescu. Impozanta clădire alb-roșie mi-a amintit de Hala Comercială din Budapesta pe care am vizitat-o acum câțiva ani. La origine era dotată cu spații speciale pentru zarzavat, bazine de pește, ghețărie, spații pentru depozitat carnea la subsol. Acum este un magazin comercial chinezesc dar nu am putut vedea interiorul, era închis. În fața halei poți sta pe o bancă să admiri frumoasa și impozanta construcție și să te întrebi dacă nu putea să aibă și altă destinație mai românească.

Ajungem pe o strada îngusta, strada Crișan la capătul căreia se vede impozantul Castel de apă. Dar până acolo ceea ce mi-a atras atenția, de ambele părți ale străzii o mulțime de florării care vindeau coroane. Ceva ciudat, părerea mea.

În piațeta din fața castelului se găsesc două clădiri aproape simetrice, sunt clădirile vechi ale Școlilor primare de băieți și fete nr. 3.

Ajungem la Castelul de apă. Construit din beton armat între anii 1910-1913 după proiectul inginerului Elie Radu, Castelul de apă avea 2 rezervoare ce distribuiau apa din Dunăre, după ce aceasta trecea prin procese de filtrare într-o stație specială. Turnul este amplasat în punctul cel mai înalt al orașului, la 104 m altitudine, și are o înălțime de 27 m. Fiind duminică, bineînțeles că era închis, deci ne-am mulțumit să citim placa de pe frontispiciu și să dam o tură în jurul construcției cu aspect medieval, după care am făcut făcut cale-n toarsă spre Cetatea Severinului. În drum altă clădire istorică, azi Inspectoratul pentru Situații de Urgență, fosta Baia comunală.

Construită între 1907-1910 Baia Comunală, Severinul este printre puținele orașe care la data respectivă dispunea de o asemenea facilitate. 

Mai fac o fotografie la Dunărea cea albastră, luăm mașina parcată în fața Cetății Severinului, punem GPS-ul și plecam să vedem Piciorul Podului lui Traian.

Publicitate

21 martie 2022 - Posted by | Turnu Severin | , ,

2 comentarii »

  1. Faină prezentare, mulțumesc!

    Comentariu de Gigi Țepuș | 21 martie 2022 | Răspunde

  2. Am citit și admirat pozele, cu privire la orașul Turnu Severin parte I-a și II-a. Impresionant de frumoase construcțiile vechi și noi în acest oraș. Deasemenea am remarcat ordinea și curățenia. Un documetar excelent din care am aflat multe despre oraș. Felicitări!

    Comentariu de uzonovici matilda | 22 martie 2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: