Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Colonada din Buziaș

Colonada din Buziaș este o construcție unicat în Europa. Sculpturile în lemn ce însoțesc cea mai lungă alee acoperită seamănă cu o dantelărie și au fost făcute la cererea împăratului Franz Joseph pentru soția sa, împărăteasa Sisi, ca să aibă un cadru de poveste pentru plimbările pe care aceasta le făcea atunci când sosea la Buziaș.

Sculpturile în lemn ce seamănă cu o dantelărie se întind pe 500 de metri. Colonada din Buziaș este unicat în Europa. Construcția din lemn în stil neobizantin datează din 1911 și a beneficiat de o reabilitare minuțioasă, ce a durat din 2016 până în 2019.

Pentru construcția Colonadei au fost aduși meșteri din Karlovy-Vary, care lucrează la realizarea unei forme unitare a promenadei de la Hotel Grand la izvoarele Iosif și Mihai, inclusiv a parterului de la hotel Bazar. Colonada este executată din stâlpi și șarpantă de lemn, realizată din lemn traforat și panouri pictate cu motivul traforului, dotate cu un sistem elaborat pentru șarpantele aparente.

Colonada a fost gândită ca o alee acoperită care face legătura între principalele clădiri ale complexului balnear. Colonada făcea legătura între Izvorul Iosif, Hotel Bazar, Izvorul Mihai, Hotelul Grand, Cazinoul și Baia Phoenix. În anul 1936 se prelungește Colonada până la Baia 1. Câteva poduri leagă tronsonul sudic al Colonadei de aria din sud, unul dintre poduri fiind suprapus inițial de o bretea a Colonadei, care o lega de Hotelul Grand.

Colonada rămasă în paragină după 1989 a fost refăcută cu fonduri europene fiind adusă la forma și structura inițială. Acum se lucrează la reabilitarea parcului (28 de hectare parc central și încă 4 hectare parc pădure, adiacent parcului). Până în 2027 se vor investi sume importante pentru reabilitarea clădirilor istorice care au fost retrocedate și acum sunt toate în paragină.

Este minunat să te plimbi pe aici, parcul este superb, cu arbori milenari și istorie cât cuprinde. Liniștea este tulburată doar de prietenoasele veverițe care se apropie la zgomotul a două pietricele. Am văzut și noi una destul de prietenoasă care-și lua prânzul liniștită la marginea colonadei.

Informațiile despre Colonadă sunt oferite de Primarul Orașului Buziaș la terminarea construcțiilor de reabilitate.

Publicitate

23 martie 2022 - Posted by | Statiune balneara | , , , ,

3 comentarii »

  1. Superb! Mulțumesc!

    Comentariu de Gigi Țepuș | 23 martie 2022 | Răspunde

  2. Mulțumesc pentru informatii și imaginile superbe!

    Comentariu de uzonovici matilda | 24 martie 2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: