Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Mănăstirea Clocociov

Fiind în Slatina am văzut un indicator spre Mănăstirea Clocociov, așa ca am mers într-acolo. De cum am ajuns ne-a impresionat liniștea, curățenia și luminozitate ei.

Mânăstirea cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, este declarată monument istoric și adăpostește 40 de maici. Este printre cele mai vechi așezăminte monahale din țară.

Mănăstirea Clocociov are o istorie aparte pentru că nu este cunoscut numele ctitorului. Unele documente îl atestă drept ctitor pe Mihai Viteazul, care a înzestrat-o cu donații. Degradată după anul 1628 este refăcută în timpul lui Matei Basarab. Astfel, reclădirea mânăstirii îi este atribuită lui Diicu Buicescu, rudă a domnitorului Matei Basarab. Zidirea bisericii vechi a început în 1645 și a durat câteva luni. Mănăstirea a fost ruinată în timpul Primului Război Mondial și anii de după. Abia în anul 1935 au loc mai multe lucrări și biserica a fost redeschisă. Un alt moment important în istoria mănăstirii este venirea părintelui Visarion Coman, împreună cu patru călugărițe de la Mănăstirea Sucevița, în anul 1977. De atunci, lăcașul a beneficiat de lucrări ample, în anul 1982 a devenit mănăstire de maici. Astăzi este un adevărat colț de Rai după cum se poate vedea în imagini.

Intrarea în mănăstire se face pe sub o boltă de piatră iar biserica veche este împrejmuită cu un gard asemenea zidurilor cetăților medievale.

În mijlocul curții se află vechea mănăstire, un adevărat monument istoric, construit în plan triconc, atent îngrijit și în care încă se mai oficiază slujbe.

Majoritatea picturilor din biserică sunt restaurate de-a lungul timpului, iar pe peretele de apus al bisericii sunt pictați Mihai Viteazul și soția sa, Doamna Stanca.

Sursă informare

Publicitate

25 martie 2022 - Posted by | Manastiri | , , ,

Un comentariu »

  1. Interesant loc!

    Comentariu de Gigi Țepuș | 25 martie 2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: