Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Stânca Baba Caia și Cetatea Golubac

Stânca Baba Caia reprezintă un simbol pentru turismul din Clisura Dunării la fel că și Cetatea Golubac.

Stanca este un monument natural din calcar și atrage turiștii datorită faptului că este unică pe tot parcursul fluviului. Stânca supranumită și „Crăiasa singuratică a Dunării” se găsește la 30 km de intrarea Dunării în țară și marchează intrarea în Clisura Dunării, în dreptul localității Coronini din județul Caraș-Severin.

Stanca are o înălțime de șapte metri deasupra apei, iar numele ei provine din limba turca și înseamnă „stânca tatălui”. Stânca din mijlocul Dunării seamănă cu două degete ridicate spre cer. Pe vremuri de stâncă erau legate lanțuri de la două cetăți, Golubac și Ladislau, cu scopul ca fiecare vas care trece pe aici să plătescă taxele vamale. Stânca Baba Caia și cele două cetăți medievale din zonă au generat multe legende de-a lungul timpului. Legendele le găsiți pe net.

Cetatea Golubac (Gulobăț) se află la intrarea pe defileul Dunării (Parcul Național Porțile de Fier), într-un loc ce odinioară controla traficul pe apă și pe uscat din zonă. Prima atestare este din 1335, dar nu se știe dacă a fost construită de sârbi sau unguri. De-a lungul istoriei cetatea a fost controlată fie de sârbi, fie de unguri iar mai târziu a aparținut Imperiului Otoman (până în secolul 19).

Bineînțeles că și cetatea aceasta are propria ei legendă. Se spune că în cel mai de sus turn al cetății (cetatea are 10 turnuri) a fost închisă regina Bizanțului, Elena cea frumoasă, care a crescut porumbei, îndrăgostită fiind de gingășia și frumusețea lor. Tocmai de aceea, fortăreața a primit numele Cetatea Golubac, adică Cetatea porumbeilor.

6 aprilie 2022 - Posted by | Turism | , , ,

Un comentariu »

  1. Superbe locuri, le am trecut în agendă!

    Comentariu de Gigi Țepuș | 6 aprilie 2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: