Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Biserica de lemn din Budești.

La Cavnic un domn simpatic ne-a recomandat să vizităm doua case restaurate de Prințul Charles în Satul Breb, locul unde mașina merge singură la deal, undeva între Budești și Cavnic și Biserica de lemn din Budești.

La Breb am ajuns pe un drum splendid cu un peisaj pe măsură, dar nu am găsit casele. Pe cine am întrebat nu știa de ele, localnicii erau la biserică, așa că am pornit mai departe dar nu înainte de a face câteva fotografii.

Locul cu fenomenul bizar unde mașina scoasă din viteză merge singură la deal l-am ratat, așa că ne rămâne Biserica de lemn din Budești. Nici aici nu am avut prea mult noroc. După ce am admirat-o din stradă, am citit indicatorul și alte câteva informații, am deschis poarta spre biserică trecând prin cimitirul satului.

Aflată la poalele Munților Gutâi, cu hramul Sfântul Nicolae, biserica este construită pe o mică colină, dominând zona centrală a satului. Ridicată de către comunitatea sătească prin 1643, construcția se impune prin monumentalitate și valoarea artistică, fiind cea mai amplă biserică de lemn din Maramureșul istoric. Am aflat că aici s-ar păstra o parte din cămașa de zale lui Pintea Viteazul, haiduc legendar al Maramureșului. Nu am putut vedea nimic din interior, ușa de intrare era închisă cu lacăt deși era duminică.

Obișnuitele fotografii și plecam mai departe spre Mănăstirea Bârsana.

28 mai 2022 - Posted by | Turism | , ,

Un comentariu »

  1. […] Jibou, plimbarea prin Zalău și foarte puțin Baia Mare, după o oprire informală la Cavnic și Biserica de lemn din Budești destinația este Mănăstirea […]

    Pingback de Mănăstirea Bârsana « Ghiocel07 | 31 mai 2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: