Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Mănăstirea Bârsana

După Grădina Botanică Jibou, plimbarea prin Zalău și foarte puțin Baia Mare, după o oprire informală la Cavnic și Biserica de lemn din Budești destinația este Mănăstirea Bârsana.

Primele atestări documentare ce fac referire la Mănăstirea Bârsana datează din 1390. Într-un document referitor la proprietățile familiei voievodale Dragoș, este menționat un drum care se bifurca, conducând pe un braț în satul Bârsana, iar pe celălalt la mănăstire. Tot în acest document sunt menționate și Valea Mănăstirii și Dealul Popii.

Biserica este situată în Maramureșul istoric, pe valea Izei. Vechea biserică de lemn a fost construită în anul 1711 în locul numit „Părul Călugărului” de preotul nobil Ioan Ștefanca, împreună cu fii săi și alți săteni, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru protecție în timpul ciumei mari din anul anterior. Biserica a fost mutată pe Valea Izei în jurul anului 1739 pe locul unui cimitir apărut după lupta cu tătarii de la 1717.

Ansamblul monahal a fost construit din lemn, după tradiția locală. Este compus din poarta specifică maramureșeană, turnul cu clopotnița, biserica (cu o înălțime de 57 m este cea mai înaltă construcție de lemn din Europa), altarul de vară, chiliile călugărilor, capela (construită pe mai multe nivele), casa maiștrilor și casa (atelierul) artiștilor.

Hramul mănăstirii se oficiază pe data de 30 iunie, „Soborul Sfinților 12 Apostoli”, protectorii mănăstirii fiind cei 12 apostoli. Sursă

Noi am nimerit aici într-o zi de duminică pe la ora prânzului când deja se terminase slujba. Lume multă venită din toate colțurile țări dar cei mai mulți erau localnici pe care-i poți recunoaște după frumosul și originalul port popular.

Mănăstirea Bârsana este mănăstire de maici iar Maica Stareță Filofteia, venită din Ardeal, de la Mănăstirea Râmeți în 1994 a supravegheat și îndrumat la ridicarea așezământului monahal. Se vede mâna de femeie harnică și cu simț artistic la tot pasul.

31 mai 2022 - Posted by | Turism | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: