Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

După 17 ani la Olănești

De câte ori am trecut sau poposit în Râmnicul Vâlcea ne-am propus sa revenim la Olănești, o stațiune puțin mai retrasă, nu chiar în drumul nostru. Îmi aduceam aminte câte ceva de acum 17 ani dar cu siguranță trebuie să se fi schimbat în bine. Acum având mai mult timp la dispoziție ne-am îndreptat spre stațiune, un drum frumos, destul de bun, cu puțină răcoare într-o zi toridă de iunie. De cum am intrat în Stațiunea Olănești am fost plăcut surprinși de schimbările produse. Multă lume, mult verde, hoteluri noi, hoteluri vechi reabilitate, pensiuni…..

Acum puțină istorie din documentarea de pe Google

Anul apariției stațiunii se poate socoti 1873, an în care apele locului au fost duse la diferite expoziții din Europa și revin cu medalii de aur (de ex. Expoziția Internațională de la Viena). Așezarea intră în atenția lumii, fiind comparată cu tratamentele de la Baden-Baden, Karlovy-Vary sau Aix de Bains.

În anul 1895 va aduce stațiunii uitarea pentru aproape 30 de ani. În anul 1895 are loc o rupere de nori care provoacă mari torente de apă care astupă izvoarele. Astfel stațiune intră în uitare până după primul război mondial când izvoarele sunt regăsite, destupate și recaptate. S-au făcut noi amenajări hoteliere, s-au amenajat izvoarele și s-a construit un pavilion de băi minerale cu apă sulfuroasă. S-a făcut analiza izvoarelor noi descoperite, cel mai important și renumit fiind izvorul nr. 24 – descoperit prin anii 1950.

După 1950 se construiește o bază de tratament pentru ocupanții sovietici și nomenclatura comunistă, cunoscută ca Vila 1 Mai”. După 1970 s-au admis și alți turiști, destul de selecționați. După 1989 vila a fost dată M.Ap.N.-lui un timp, după care a devenit secție a spitalului „Elias” din București pentru terapie balneară,

În vara anului 1969, când o rupere de nori pe versant a dus la formarea unui torent care a îngropat o serie de izvoare, dar a făcut și victime omenești (șase turiști).

În următoarea perioadă, izvoarele au fost dezgropate și reamenajate. S-a mărit baza de tratament prin construcția unui mare complex hotelier cu bază de tratament, Parângul. Între timp s-au construit multe alte baze de tratament și spații de cazare. Așa cum spuneam stațiune arată destul de bine, probabil și așezarea și clima favorizează acest lucru. Sincer mi-a plăcut poate vom reveni să vedem unele obiective pe care le-am descoperit acum la documentare.

Singurul lucru care m-a uimit a fost cartelarea izvoarelor termale. Nu am putut gusta apa minerală, deși sincer nu-mi era pe plac fiind sulfuroasă. Turiștii primesc apă minerală cu cardul, izvoarele minerale au fost concesionate unei societăți care a montat cititoare de carduri la fiecare izvor. Turiștii cazați la hoteluri primesc apă minerală în baza unor contracte semnate de proprietari.

Deci până și apă minerală venită din adâncul pământului nu mai este a noastră, a tuturor. Oare de ce mă miră acest lucru atâta timp cât noi nu mai avem nimic al nostru!

Publicitate

23 iunie 2022 - Posted by | Statiune balneara | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: