Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Sebeș-Sibiu prin Jina, un drum nou pentru noi

Dimineață 26 iunie, după ce am plătit cazarea la Săsciori, gazda ne-a indicat un drum aspectuos spre Sibiu, pe „cărări” de munte. De fapt nu chiar cărări, drumul a fost foarte bun, cu peisaje superbe, multe pensiuni dar și proprietăți mari și frumoase. Traseul a fost așa: Săsciori-Căpâlna-Sugag-Dobra-Jina-Poiana Sibiului- Rod-Tilișca-Galeș-Săliște-Sibiel-Orlat-Poplaca-Sibiu

Localitățile sunt frumoase, cu vile îngrijite, flori la balcoane și geamuri, mașini moderne la porți, biserici de toate confesiunile, ruine de cetate, situri arheologice, monumente ale eroilor…..

Aici NEDEI Hotel & Spa chiar la intrare pe Transalplina, foarte apreciat se pare după numărul mare de turiști la o oră destul de matinală.

Pe traseu am făcut multe opriri pentru fotografii.

Imagini superbe ….

Am trecut prin Jina, satul devenit celebru după ce Ghiță oierul a făcut publicitate la tv. Se vede de departe că este un sat bogat cu oameni gospodari.

Singurul popas l-am făcut în Poiana Sibiului într-o mare piațetă la răscruce de drumuri.

Situat la 35 km de Sibiu, pe un platou submontan la 900 m altitudine satul Poiana Sibiului a devenit, într-un timp record, o adevărată „capitală„ oierească. Aici s-a înființat în perioada interbelică, prima Reuniune a Economiilor de Oi, extinsă la nivelul întregii țări prin Uniunea oierilor din România cu sediul în Poiana Sibiului.

Se vede bogăția satului după casele mari și frumoase, după oamenii arătoși în zi de duminică. Piațeta era plină de mașini moderne. Am intrat în biserica romano-catolică din centrul comunei. Era slujba de duminică urmată de un parastas. În timp ce majoritatea bisericilor din regiune au fost construite ca o fortificație pentru ca locuitorii să aibă un refugiu în caz de invazie, biserica de aici este „deschisă”, are un simplu gard de jur împrejur.

Tot aici ne-a atras atenția Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial. Obeliscul aflat în fața Școlii Generale a fost dezvelit în anul 1923, pentru cinstirea eroilor români căzuți în Primul Război Mondial. Monumentul are o înălțime de 5 m și este realizat din beton, marmură și bronz, fiind împrejmuit cu un zid din beton. Pe fațada Monumentului se află un înscris „Nu plângeți eroii/ ci slăviți-i“. Pe spatele obeliscului sunt înscrise numele a 26 eroi, iar pe fiecare dintre cele două laterale sunt înscrise numele a câte 28 eroi, care au luptat pentru dezrobirea neamului.

Și uite așa am ajuns la Sibiu, un drum minunat dar nu pentru cei care se grăbesc, doar pentru cei care vor să se răcorească pe un drum de munte, să admire frumusețea satului românesc dar și hărnicia locuitorilor.

Sibiul ne-a întâmpinat frumos ca de fiecare dată, am ajuns după o ploaie care a spălat asfaltul și a înviorat florile din glastre.

6 iulie 2022 - Posted by | Turism | , , ,

Un comentariu »

  1. Un drum bun și frumoas care merită a fi luat în considerare pentru o zi cu Soare.

    Comentariu de uzonovici matilda | 7 iulie 2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: