Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Mănăstirea Curtea de Argeș

Ctitorită de Neagoe Basarab, domn al Țării Românești între 1512 și 1517, Mănăstirea Curtea de Argeș reprezintă o capodoperă a arhitecturii românești.

Am vizitat mănăstirea într-o frumoasă zi de mai, chiar zi de sărbătoare. Am revenit și în iunie fiind prima oprire din mica vacanță. Totul era verde brăzdat de flori multicolore, curat, atmosferă plăcută, lume multă.

Înainte de a pătrunde în interiorul curții Mănăstirii te întâmpină Necropola regală care conține 16 locuri de veci pentru membrii Casei Regale a României și arhiepiscopii Argeșului și Muscelului. În necropolă au fost înmormântați regele Mihai I și regina Ana. Tot aici au fost reînhumate rămășițele pământești ale regelui Carol al II-lea și cele ale Reginei Elena, rămășițe aduse în țară în 2003 de la Lisabona, respectiv în 19 octombrie 2019 de la Lausanne.

Mănăstirea a fost ridicată în stil bizantin cu influențe arabe și persane în detaliile exterioare. Acestea îi conferă o notă de unicitate. Cred că este cel mai mare și mai frumos așezământ monahal. O plăcere să stai pe o bancă, să meditezi, să admiri, să te reculegi…..Cuvintele sunt de prisos. Amanunte despre Mănăstirea Curtea de Argeș se găsesc pe net așa că este inutil să le mai reproduc și aici. La imaginile să vorbească despre frumusețe.

Capela-Paraclis care face parte din ansamblul mănăstirii, în interiorul căreia se află moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia.

Palatul Episcopal

Biserica Episcopală

Prin parcul Mănăstirii

Și dacă tot am ajuns la Mănăstirea Curtea de Argeș, am traversat parcul și strada din apropiere pentru a vedea Fântâna Meșterului Manole. Legenda spune că aici s-ar fi stins sufletul lui Manole când s-a aruncat de pe biserică, după ce a zidit-o pe Ana, loc în care ar fi țâșnit izvorul.

A fost o zi de sărbătoare într-un loc plin de semnificație, bogat spiritual și încărcat de istorie, pe care merită să îl vizitați!

Erată; La Klangenfurt-Austria, în cadrul parcului Minimundus, printre multe alte machete ale unor clădiri reprezentative din lume, se află și Manăstirea Curtea de Argeș, singura de altfel din România.

17 iulie 2022 - Posted by | Manastirea Curtea de Arges | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: