Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

La pas prin Sf Gheorghe …

Orașul este situat în Depresiunea Brașovului, în partea de sud-est a Transilvaniei, pe ambele maluri ale Oltului, la o altitudine de 550 m.

Fiind la confluența drumurilor de legătură dintre Transilvania și Moldova, importanța localității a crescut după secolul al XV-lea, când a fost ridicată la rang de târg (1461). În secolul al XVII-lea orașul a suferit din cauza a două invazii, a tătarilor în 1658 și otomană în 1661, ambele fiind devastatoare.

În 1879 a fost construită prima fabrică de textile, iar în 1899 a fost inaugurată fabrica de țigarete. În 1877 a început electrificarea orașului, operațiune finalizată în 1907. În 1891, odată cu terminarea tronsonului până la Sfântu Gheorghe al căii ferate Brașov–Târgu Secuiesc, orașul a fost racordat la rețeaua feroviară. La 4 aprilie 1897 a fost dată în folosință calea ferată Sfântu Gheorghe–Miercurea Ciuc, astfel încât orașul Sf. Gheorghe a devenit nod feroviar.

Primele date referitoare la învățământul primar provin din secolul al XVII-lea, iar la cel liceal de la mijlocul secolului al XIX-lea. În 1892 a început activitatea primului institut pedagogic pentru educatoare din Transilvania, ulterior denumit Institutul Pedagogic de Stat.

Astăzi principalele activități economice se desfășoară în industriile textilă și de confecții, a mobilei, a procesării laptelui și a cărnii, în domeniul comerțului și al serviciilor, precum și în turism. Are în administrare stațiunea balneoclimatică Șugaș Băi cunoscută pentru apele minerale carbogazoase și pentru gazele mofetice indicate în bolile cardiace și cele ale aparatului circulator. Aflată la o distanță de 8 km de oraș, stațiunea Șugaș dispune și de o pârtie de schi de dificultate medie și de instalație de transport pe cablu.

Sursă

Este prima dată când ajung în orașul Sf Gheorghe și vă spun sincer mi-a plăcut tare mult. Curat, civilizat, flori, parcuri liniștite, clădiri reabilitate, la fel cum am să văd și în alte localități din Covasna și Harghita. Mai jos câteva instantanee:

Galeria de artă, Statuia lui Sf Gheorghe, Primăria

Teatrul, Biblioteca județeană, Statuia lui Mihai Viteazul

Casa căsătoriilor,

Prin Parcul Elisabeta numit și Parcul Central

Parcare și hotel, Direcți Finanțelor Publice, aranjament floral

La ieșirea spre Miercurea Ciuc vedem o clădire imensă care s-a dovedit a fi Stadionul echipei de fotbal „SEPSI”. Atât de mare că nu am reușit sa-l fotografiez în întregime din nici o poziție. Văzusem la intrarea în parcul central #SEPSI dar nu am știut ce înseamnă…

Tot aici și Sala polivalentă unde se pot desfășura meciuri de handbal, baschet dar și hochei.

Îmi pare rău că am stat atât de puțin în Sf Gheorghe, acest frumos oraș, reședința județului Covasna. Mi-a plăcut tare mult și aș mai fi zăbovit prin parcul umbros, cu statui, fântâni și locuri de popas.

25 iulie 2022 - Posted by | Turism | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: