Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

… și Miercurea Ciuc

Miercurea Ciuc, municipiul de reședință al județului Harghita, este cea mai mică reședință de județ din România. Numele orașului este atestat pentru prima dată sub forma Csíkszereda într-o scrisoare din anul 1558, cu referire la târgurile săptămânale ținute aici în zilele de miercuri. Până în perioada interbelică denumirea românească a orașului a fost Sereda Cicului, după care numele a fost tradus în forma actuală.

Calea ferată, dată în folosință la 5 aprilie 1897, a adus schimbări radicale în dezvoltarea orașului. Se înființează unități industriale de prelucrarea lemnului, de industrie ușoară și de construcții de mașini. În 1888 se reconstruiește spitalul, în 1898 se termină construcția clădirii primăriei, iar în 1011 clădirea Liceul Romano-Catolic, în care s-a mutat școala medie înființată în 1630 în Șumuleu.

Printre cele mai importante clădiri civile ale orașului se numără: cetatea Mikó (1623), spitalul ORL și spitalul de boli contagioase (1700), Clădirea primăriei (1888). După revoluția din 1848 s-a construit Spitalul vechi, Palatul Justiției (1905), Liceul Romano-Catolic (1911). În perioada interbelică au fost construite clădirea Băncii Naționale și Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Casa de cultură municipală a fost construită în 1963, patinoarul artificial „Vákár Lajos” în 1970, Spitalul județean și Policlinica în 1972, Galeria „Nagy Imre” în 1973, clădirea consiliului județean, casa de cultură a sindicatelor în 1986.

Primăria, Biserica Ortodoxă, Universitatea Sapienția

Casa de Cultură, Grup statuar, Consiliul Județean

Consulatul Ungariei, Muzeul Oltului și Mureșului, Teatrul Municipal

Stradă pietonală cu multe clădiri vechi renovate

Este singurul loc unde am întâlnit un „tomberon” de colectare a uleiului uzat. Ceea ce denotă nimic altceva decât civilizație.

În ora petrecută la Mircurea Ciuc, un oraș cu o bogată istorie în spate, este foarte curat, cu șoferi civilizați, liniștit, cu clădiri vechi dar restaurate, clădiri noi funcționale, multă verdeață, flori, locuri de odihnă, o piață cu dale bine puse…. Nimic anormal ați spune. Din păcate sunt amanunte care nu se pot vedea în alte orașe cu pretenții..

Mi-ar fi plăcut să poposim mai mult în Miercurea Ciuc, erau multe de văzut dar trebuia să ajunge pe seară la Lacul Rosu unde aveam cazare rezervată.

26 iulie 2022 - Posted by | Turism | , , ,

Un comentariu »

  1. Am locuit vreo 20 de ani acolo și da, este un orășel de munte frumos. M-am uitat cu atenție la fiecare poză și, recunosc, unele clădiri chiar nu le-am putut localiza. Să fie de vină reabilitarea sau trecerea timpului?!

    Comentariu de Ecoarta | 27 iulie 2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: