Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Mănăstirea Izvorul Mureșului

„Mănăstirea este un loc al păcii și al înțelepciunii în care Îl slăvim pe Dumnezeu alături de toți creștinii (…) din altarul ei izvorăsc Mureșul și Oltul care de acum vor purta pe valurile lor rugăciunile maicilor și ale tuturor ostenitorilor și închinătorilor neamului.”

(ÎPS IOAN Selejan – Mitropolitul Banatului – ctitorul Sf. Mănăstiri )  

Pe DN 12 între Miercurea Ciuc și Gheorgheni, la poalele Hășmaăului Mare, între cei doi frați de cruce Mureșul și Oltul, se află Sfânta Mănăstire „Izvorul Mureșului” cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

„În decursul istoriei, Biserica Ortodoxă din Transilvania a avut multe de suferit în această parte de țară românească, Ortodoxia nefiind recunoscută multă vreme. Această rană a neamului și a Bisericii românești a rămas deschisă până după primul război mondial, când spațiul transilvănean se alipește din punct de vedere administrativ celor două mari provincii românești: Țara Românească și Moldova.” sursă

Pentru că în zonă nu era un lăcaș de cult ortodox locuitorii treceau munții la mănăstirile din Moldova, unde se rugau. În 1936 sătenii au cumpărat un teren de 4 ha pentru construirea unei mănăstiri dar vremurile grele din Ardeal nu i-au ajutat să-și împlinească visul.

Abia în 1996 s-a pus piatra de temelie a Sfintei Mănăstiri cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Pe 15 august 2000 are loc sfințirea Bisericii. În frumoasa mănăstire locuiesc 25 de maici. În funcție de chemarea și ascultarea pe care o au de îndeplinit, acestea muncesc la ceea ce este specific vieții monahale. Pe lângă participarea la sfintele slujbe, maicile lucrează în atelierele de pictură, tâmplărie, croitorie, îngrijesc incinta, participă la muncile câmpului, îngrijesc animale și se ocupă de buna primire a pelerinilor.

De cum am coborât din mașină am fost foarte plăcut surprinși de ceea ce am văzut. Nu știam de existența lăcașului de cult, am oprit la întâmplare așa cum facem când vedem ceva ce ne atrage privirea.

După ce am intrat în incintă ce să mai spun, totul o încântare pentru ochi și suflet.

Pentru mine a vedeam curățenie, ordine, flori, multe flori este ceva mirific.

Nici nu pot explica bucuria de a vedea aranjamentele multicolore, trandafirii galbeni, locurile de cazare pentru pelerini, biserica ridicată în mijlocul așezământului monahal.

Nu am văzut o petală sau o frunza căzute pe impecabilul gazon. Mă întrebam la un moment dat cum se poate îngriji un asemenea domeniu vast cu așa puține persoane. Am studiat puțin pe net și am văzut că unele munci se fac mecanizat, tehnologia este prezenta chiar și aici. Doamne Ajută și slavă celor care stăpânesc această Sfântă Mănăstire.

27 iulie 2022 - Posted by | Mănăstirea Izvorul Mureșului | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: