Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Lacul Roșu și Cheile Bicazului

În urmă cu multi ani am fost prin zona Lacul Roșu, Cheile Bicazului. Am văzut pe net multe fotografii frumoase care te îmbie a le vizita din nou. Asta am făcut și noi. După frumusețile din Sf Gheorghe, Miercurea Ciuc, Mănăstirea Izvorul Mureșului, am pornit la drum. Un drum frumos din punct de vedere imagistic dar destul de prost ca șosea.

Șoseaua fiind îngust și cu puține zone de admirat peisajul, am oprit doar în pasul Pângărați, unde ne-a atras atenția o construcție în sticlă și câteva tonete cu produse apicole. Și cum este ca după sute de km să întâlnești o mașină de Hunedoara staționând tocmai acolo în vârf de munte?!

De aici am coborât la Lacul Roșu. Sincer nu m-a impresionat prin nimic. O aglomerație de tonete cu suveniruri, câteva terase, puțini turiști poposiți pentru o fotografie cu celebrul lac roșu care nu este roșu.

Lacul Roșu este situat la poalele Muntelui Hășmașul Mare și s-a format prin prăbușirea unui versant în urma cutremurului din 23 ianuarie 1838. În 1864 apare sub denumirea Lacul Pietrei Roșii. Mai târziu a fost denumit Lacul Ucigaș. Potrivit legendei surparea de teren ar fi acoperit un sat, omorându-i atât pe locuitorii lui cât și animalele. Apa adunată a avut culoarea roșie de așa de mult sânge, încât numele lacului a devenit atât Lacul Roșu, cât și Lacul Ucigaș. Adevărul este că numele său provine de la Pârâul Roșu care traversează straturi de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier.

Ne-am cazat la Casa Bicăjeanului, gazde amabile, servicii bune, confort, panoramă frumoasă, și cel mai important, aer curat de munte.

După o noapte răcoroasă am plecat prin Cheile Bicazului spre Piatra Neamț. Despre Cheile Bicazului ce să spun, fac legătura între Transilvania și Moldova. Nu am fost foarte impresionată, este un singur loc mai spectaculos care apare în toate fotografiile de reclamă.

În rest foarte multe tarabe cu suveniruri (la fel de improvizate ca și acum 20 de ani). În schimb după Bicaz ne-am oprit la lacul Pângărați.

Rezervația naturală are o suprafață de 135 hectare și a fost declarată arie protejată în noiembrie 2004 și reprezintă un lac de baraj artificial amenajat în anul 1964 pe cursul mijlociu al râului Bistrița, cu scop hidroenergetic.

Altitudinea sa este de 370,6 m, lungimea luciului de apă este de 3700 m, lățimea de 730 m și adâncimea maximă de 14 m.

Din informațiile de la fața locului am aflat că lacul este populat cu lebede de vară sau lebede mute, lebede de iarnă, rața mare, corcodelul mic. Este probabil cea mai frumoasă surpriză oferită de drumul Cheile Bicazului-Piatra Neamț.

29 iulie 2022 - Posted by | Turism | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: