Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Centrul istoric din Piatra Neamț

Încet, încet ajungem în Moldova. Primul oraș în care poposim este Piatra Neamț, reședința Județului Neamț. Aici am vizitat doar Curtea Domnească, fiind cunoscută drept centrul istoric al orașului. Complexul architectural este format din Biserica “Sf. Ioan Domnesc”, Turnul-clopotniță și Zidul de incintă cu Muzeul Curții Domnești.

Primele mențiuni scrise despre Piatra Neamț se găsesc în Cronica rusească (cca. 1387-1392) sub numele de Kamena (Piatra) și în documentele asociate cu expediția regelui maghiar Sigismund de Luxemburg în Moldova în anul 1395, când apare prima mențiune maghiară a localității.

Statutul de târg domnesc îl primește în anul 1453 și conform datelor din Codex Bandinus, locuitorii în majoritate sunt maghiari și de sași. După construirea Curții Domnești de către Ștefan cel Mare (între 1468-1475) Târgul Piatra capătă o mai mare importanță, chiar dacă ea nu a fost decât o casă voievodală.

În Epoca Modernă revoluția tehnică, reformele și cucerirea independenței de stat și măsurile legislative ce au urmat au dus la dezvoltarea capitalismului industrial. În noiembrie 1841 prima „moară” de hârtie din Moldova este deschisă de Gheorghe Asachi iar din 1852 aici a funcționat fabrica de postav. Apar apoi fabrici de cherestea, săpun, chibrituri, bere și mori. În 1885 se construiește calea ferate Piatra-Neamț – Bacău. Se deschide și filiala locală a Băncii Naționale, în 1832 apare prima școală publică, iar în 1871 este construit primul teatru. Râul Bistrița a jucat rolul arteră de comunicație de care depindea viața economică a orașului. Pe Bistrița veneau plutele care asigurau materia primă necesară fabricilor de cherestea și de hârtie și tot ea constituia o cale de legătură cu Bacău și porturile dunărene.

Datorită inundațiilor din anul 1897 o porțiune din dealul Cozla alunecă. În 1901 se începe consolidarea și amenajarea terenului alunecat, se plantează arbori și se construiesc alei, luând astfel naștere „Parcul Cozla”, iar în august 1904 se deschide Parcul zoologic.

În ultima parte a secolului XIX începe sistematizarea orașului, se adaptează străzile la circulația trăsurilor, se amenajează câteva piețe, se face canalizarea apelor uzate și a pârâului Cuiejdi, se trece la modernizarea centrului orașului și instituirea iluminatului public, se amenajează bulevarde, grădini și parcuri. Apar norme de construcție și planuri urbanistice, extindere și modernizare, construcție de monumente.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, orașul devine reședința județului Neamț.  În oraș se aflau trei școli primare de băieți, trei școli de fete, un gimnaziu real, trei pensioane private și o școală de muzică bisericească, un spital și două farmacii, șapte biserici.

După construirea barajului de la Bicaz și punerea în funcțiune a întregului sistem hidroenergetic pe cursul mijlociu și inferior ale râului Bistrița, în anii 1960, rolul economic și aspectul râului s-au schimbat. Plutele au dispărut, au apărut hidrocentralele ca sursă nepoluantă de energie, debitul apei nu mai cunoaște variațiile din trecut, au apărut lacuri de acumulare și baraje care modifică în întregime aspectul albiei.

La apogeu, zona industrială și agricolă a municipiului includea: un combinat de îngrășăminte chimice și unul de fire și fibre sintetice, o fabrică de utilaje agricole, o fabrică de hârtie și cartoane, una de celuloză și hârtie, o fabrică de mobilă, una de semifabricate lemnoase, una de cărămidă și țiglă, una de tricotaje, un abator de păsări, 2 fabrici de pâine, o fabrică de industrializare a laptelui, o fabrică de bere, un complex de sere, o întreprindere de industrializare a viei și vinului, un IAS, o herghelie de cabaline și o întreprindere de exploatare forestieră și transport.

Căderea regimului comunist s-a asociat cu falimentul masiv al activității industriale, scăderea dramatică a investițiilor pe plan local, creșterea șomajului și scăderea nivelului de trai, precum și cu depopularea semnificativă.

Informațiile sunt de pe Wikipedia și am ținut să le redau aici, să se vadă cum unii au construit de-a lungul secolelor și alții au distrus în câțiva ani…..

1 august 2022 - Posted by | Turism | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: