Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

Mănăstirea Agapia

De la Piatra Neamț spre Târgu Neamț am făcut o deviere de la drum și am întrat la Mănăstirea Agapia și Văratec. Astăzi despre Mănăstirea Agapia pe care am vizitat-o prin 2003, atunci era în restaurare dar îmi aduc aminte că este minunată.

Mănăstirea Agapia este o mănăstire ortodoxă de maici situată pe valea pârâului Agapia, la o distanță de 9 km de orașul Târgu Neamț. Ea se află amplasată în mijlocul unei păduri, la o distanță de 3 km de satul Agapia. Este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din România, având 300-400 maici și aflându-se pe locul doi ca populație după Mănăstirea Văratec.

Mănăstirea a fost construită între anii 1641-1643. Arhitectura bisericii nu are un stil specific. Ceea ce conferă o deosebită valoare acestui monument sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1861.

Ansamblul Mănăstirii Agapia a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț din anul 2015 fiind alcătuit din următoarele 7 obiective:

 • Biserica „Sf. Voievozi” – datează din secolul al XVII-lea
 • Paraclisul „Nașterea Maicii Domnului” – datează din 1864
 • Biserica de lemn „Sf. Ioan Bogoslov” – datează din 1821
 • Chiliile – datează din secolele XIX-XX

Satul mănăstiresc este compus din 141 de case, cu străzi înguste și arhitectură specifică locului. Ordinea, curățenia, liniștea, sunt cu adevarat unice. Descoperi căsuțe cu prispă, atent îngrijite și parca nelocuite. Străzile și curțile sunt pline de flori dar în amiaza zilei sunt pustii, nu-ți vine să le perturbi liniștea cu aparatul de fotografiat.

 • Construcțiile din incintă – datează din secolele XIX-XX
 • Turnul clopotniță – datează din 1823
 • Bolnița de lemn „Adormirea Maicii Domnului” – datează din 1780

La acestea se adaugă și Casa scriitorului Alexandru Vlahuță (o chilie în care locuia scriitorul când venea în vizită la mănăstire), transformată în 1966 în muzeu memorial. 

Mai joc câteva fotografii ce arată un lăcaș restaurat, bine îngrijit cu multe flori și aranjamente florale. Curtea pavata, rondurile cu flori multicolore, clădirile zugrăvite în alb cu uși și geamuri vopsite în maro, crează un echilibru vizual perfect.

Istoria Mănăstirii Agapia o găsiți pe wikipedia din care am spicuit câteva idei.

Mănăstirea Agapia a fost întemeiată de Petru Schiopu, voievodul Moldovei iar biserica mare de către hatmanul Gavriil Coci, fratele voievodului Vasile Lupu, în perioada 1641-1643. Pana în secolul al XIX-lea, mănăstire era populata de călugări însă la hotărârea lui Alexandru Moruzi, aceasta a fost transformata în mănăstire de maici. De-a lungul timpului, Mănăstirea Agapia a trecut prin numeroase jafuri, incendii și distrugeri însă ea a fost renovată și modificată pe alocuri. În timpul primului Război Mondial, măicuțele au fost pe câmpul de lupta pentru îngrijirea soldaților răniți iar cele mai în vârstă au rămas la Mănăstire pentru ajutarea invalizilor sau orfanilor.

Publicitate

4 august 2022 - Posted by | Turism | , ,

2 comentarii »

 1. Un loc de reculegere pentru noi pământenii!

  Comentariu de Simona | 4 august 2022 | Răspunde

 2. Multe informații interesante. Am vizitat i anul trecut restaurat arătă foarte bine, un loc de rugăciune și meditație perfect.

  Comentariu de uzonovici matilda | 8 august 2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: